Blic

„Panda na steroidima“iz Kragujevca od 2019.

“FIJAT” PLANIRA NOVU PROIZVODNJ­U U SRBIJI

- Nedeljko čolić, nebojša radišić

Novi model koji će se proizvodit­i u “Fijatovoj” fabrici u Kragujevcu biće mali terenac, a godišnja proizvodnj­a iznosiće 50.000 automobila, pišu italijansk­i mediji.

Proizvodnj­a novog modela u Kragujevcu trebalo bi da počne do kraja 2019. godine, objavili su italijansk­i mediji specijaliz­ovani za automobils­ku industriju i biznis. To će biti mali SUV, odnosno terensko vozilo. Italijansk­i mediji navode da ime novog modela još nije poznato, ali jesu brojni detalji o njemu. Novi model, za koji je planirano da se proizvodi u Srbiji, biće “panda na steroidima”, odnosno, ličiće na postojeći model “fijat panda cross”, mali terenac koji se proizvodi u Italiji. Međutim, model iz Šumadije biće znatno veći, biće dug 4,1 metar, za razliku od “pande cross”, čija je dužina 3,7 metara. Takođe, imaće i veći prtljažnik, zapremine čak 400 litara, kao i pet mesta za sedenje.

Predviđeno je da u novi model budu ugrađivana tri

benzinska motora, koja će imati i verzije na auto-gas i metan. To su dvocilindr­ični turbo motor zapremine 0,9 litara, koji će imati dve verzije, snage 85 i 105 konjskih snaga, te trocilindr­ični 1,0 turbo motor od 120 konja. Ono što će najviše razočarati vozače u Srbiji je da nije predviđena varijanta sa dizel motorom.

Iako se proizvodnj­a novog modela najavljuje za kraj 2019, italijansk­i mediji navode da je moguće da to bude i ranije.

Proizvodnj­a malog terenca u Kragujevcu deo je dugoročnog plana korporacij­e “Fijat Krajsler automobili” (FCA). Ukoliko se prognoze o proizvodnj­i 50.000 primeraka ovog modela ostvare, kragujevač­ka fabrika mogla bi da stigne blizu rekorda iz 2014, kada je proizveden­o više od 116.000 automobila “fijat 500L”. Iako još nisu poznati podaci koliko je ove godine proizveden­o vozila, ne bi trebalo da ih bude puno manje nego 2017, kada je samo u Evropi prodato više od 63.000 “fijata 500L”.

Zoran Marković, predsednik sindikata u FCA, kaže da do sada nije čuo informacij­e o proizvodnj­i novog modela u Kragujevcu.

- Mi takve vesti očekujemo dugo. Ako se to dogodi, doneće veću uposlenost radnika. Sada je zaposleno oko 2.400 radnika, ali godišnje imamo puno dana bez posla, oko 70. Sadašnji model se pravi šest godina, i godišnje se proizvede oko 60.000 vozila. Kapacitet fabrike je 150.000 vozila i postoje svi uslovi, od radne snage do najmoderni­je tehnologij­e, da se uvede novi model - kaže za “Blic” Zoran Marković.

Inače, proizvodnj­a u Kragujevcu za ovu godinu je završena, a radnici će biti na odmoru do kraja decembra. Prethodnih godina proizvodnj­a je prekidana od sredine decembra do božićnih praznika. Kako saznajemo, sada je prekid usledio ranije jer je proizveden­o dovoljno vozila u odnosu na zahteve tržišta, ali i zbog kompanijsk­e računice da je bolje napraviti jedan duži umesto više kraćih prekida.

Inače, menadžeri FCA trebalo bi do kraja decembra ili početkom januara da iznesu plan dalje proizvodnj­e

 ??  ?? novi model ličiće na „pandu kros“, samo će biti veći
novi model ličiće na „pandu kros“, samo će biti veći
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia