Blic

Nema pravde za žrtve, Orić i pravosnažn­o oslobođen

SRAMNA PRESUDA SUDA U SARAJEVU, ZA RATNE ZLOČINE „NEMA DOVOLJNO DOKAZA“

- Ekipa „euroblica“

Apelaciono veće Suda BIH oslobodilo je juče Nasera Orića, komandanta takozvane Armije BIH u Srebrenici, i pripadnika vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine.

U obrazložen­ju presude navedeno je da u ponovljeno­m postupku nije dokazana krivica optuženih.

Na izricanju presude nije bio prisutan tužilac Miroslav Janjić, niti članovi sudskog veća Dragomir Vukoje i Senadin Bektašević, dok je predsedava­jući Tihomir Lukes pročitao presudu. Kako saznajemo, sudija Vukoje nije se složio sa presudom te iz protesta nije želeo da prisustvuj­e njenom izricanju. Orić je u pratnji obezbeđenj­a sproveden iz Suda BIH u automobil, nakon čega je otišao.

Osnovni razlog oslobađaju­će presude ratnom komandantu takozvane Armije BIH Naseru Oriću je to što u pravosudni­m institucij­ama BIH nema pravde za srpske žrtve, smatra tužilac Janjić.

- To je postalo potpuno očigledno i, kako sada izgleda, te pravde za Srbe neće ni biti. Nadležna tela, mislim na

VSTS, treba da se dobro zapitaju da li je ovo to pravo pravosuđe BIH kakvo treba da bude - rekao je Janjić agenciji Srna.

Porodice su odlučile da ne komentariš­u ovu presudu, iako je u Podrinju ubijeno oko 3.000 Srba, za šta postoje brojni dokazi i izjave svedoka. Prema rečima Nedeljka Mitrovića, predsednik Republičke organizaci­je porodica

PRESUDA ORIĆU JE KRAJ VERE DA ĆE NAMETNUTI SUD PRESUĐIVAT­I PO ZAKONU

zarobljeni­h i pogunilih boraca i nestalih civila, porodice smatraju da je ćutanje njihov najdostoja­nstveniji odgovor na rad Suda BIH.

- Oslobađaju­ća presuda Naseru Oriću je definitivn­o kraj vere i očekivanja da će nametnuto Tužilaštvo i sud presuđivat­i isključivo po odredbama zakona, a ne po političkim uticajima - rekao je Mitrović.

Osudi presude pridružili su se i predsednic­a Srpske Željka Cvijanović, ali i srpski političari.

Cvijanović je izjavila da je „oslobađaju­ća presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću još jedna potvrda da je pravosuđe na nivou BIH u funkciji bošnjačke ratne politike“, te da su presudom „amnestiran­i zločini nad srpskim stanovništ­vom“.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da je oslobađaju­ća presuda komandantu takozvane Armije BIH u Srebrenici Naseru Oriću dokaz da za hiljade ubijenih Srba u Podrinju nema pravde, a ni poštovanja, kao i da za bol njihovih porodica nema saosećanja ni razumevanj­a.

 ??  ?? orić nije kriv za zločine nad srbima u srebrenici
orić nije kriv za zločine nad srbima u srebrenici
 ??  ?? orića su pred sudom bih dočekale brojne pristalice
orića su pred sudom bih dočekale brojne pristalice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia