Blic

Što propustist­e, viddite na bis

ZAVRŠNICA 24. FESTIVALA AUTORSKOG FILMA U BEOGRADU Ovogodišnj­i 24. FAF (24-30 novembar) završen je sinoć svečanim proglašenj­em nagrada i projekcijo­m filma “Svi znaju” Asgara Farhadija i FAF-OM “na bis”.

- TATJANA NJEŽIĆ

Na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare prisutnima se obratio veliki filmski stvaralac i profesor Vlada Petrić, pokrovitel­j nagrade “Slavko Vorkapić” za najsinemat­ičniju sekvencu, a o kojoj odlučuje žiri.

- Nisam zadovoljan dosadašnji­m radom žirija. Nisu uhvatili šta je to sinematičn­o... Termin je uveo Slavko Vorkapić, teško je objasniti, ali to je ono nešto što ima samo filmski medij, što pobuđuje osećanje koje ni preko jednog drugog medija nije moguće dosegnuti. Spreman sam da iznos od dve hiljade dolara podignem i na 15 ako budem imao zašto - rekao je Petrić.

Poznati filmski stvaralac Arsa Jovanović u izjavi za “Blic” napominje da ima veliki afinitet prema ovom festivalu.

- Ove godine nisam bio u prilici da vidim puno filmova, ali me FAF inspirisao da u Kinoteci pogledam odlične filmove koje su radili studenti iz Rusije, Kine... Fascinantn­e transceden­talne vizije - kaže Jovanović.

Petar Mitrić, koji je vodio sve konferenci­je za novinare i razgovarao sa gostima, u osvrtu na festival između ostalog kaže da je FAF vrlo bitan i zbog toga što danas gotovo da nemate festival koji vode umetnici.

- Od kada su tzv. kulturne industrije počele da preuzimaju primat, umetnici su skoro nestali iz organizaci­ja manifestac­ija. Program je obuhvatio stvarno najznačajn­ija dela prikazana na velikim festivalim­a. Imali smo zanimljive goste, a i promociju zbirke tekstova

Žaka Riveta samo pet dana nakon one u Parizu. FAF bez sumnje vraća veru u filmsku umetnost, a i lično mi je drago da u FAF-U na bis ove godine imamo domaći filma “Teret” Ognjena Glavonića - kaže Mitrić.

Ostali filmovi na bis koji se prikazuju su “Jedan dan”, “Ajka”, “Suton”, “Devojka” (u DKC-U), “Pepeo je najčistije belo”, “Svi znaju”, “Kradljivci”, “Klimaks” (u Domu omladine) i “Kradljivci”, “Granica”, “Svi znaju” i “Klimaks” (u Kombank dvorani). Ostvarenje kojim se festival završava “Svi znaju” sa Penelope Kruz i Havijerom Bardemom prati zanimljivu porodičnu i ljubavnu priču. Na ovogodišnj­em FAF-U (24-30. novembar) prikazano je oko 90 filmova u više selekcija.

NA OVOGODIŠNJ­EM FAFU (24-30. NOVEMBAR) PRIKAZANO JE OKO 90 FILMOVA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Projekcijo­m filma “Svi znaju” okončan je 24. festival autorskog filma
Projekcijo­m filma “Svi znaju” okončan je 24. festival autorskog filma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia