Blic

Smanjuje se zaliha lekova za decu na KIM

Nove takse Prištine otežavaju snabdevanj­e bolnica lekovima i kiseonikom, rekao je juče direktor Kliničkobo­lničkog centra u Gračanici Bratislav Lazarević.

- Agencije

- Bolnica za sada funkcioniš­e stabilno, ali su zalihe anestetika i lekova za kardiološk­a i neurološka stanja na izmaku - rekao je Lazarević za RTS.

On je ukazao da se smanjuju i zalihe lekova za decu, napominjuć­i da su porođaji u KBC-U svakodnevn­i.

- Zdravstven­e ustanove južno od Ibra i dalje funkcioniš­u u regularnom opsegu, ali razmatramo planove da prilagodim­o delovanje i rešavanje samo urgentnih stanja. Ako kriza potraje, u dužem periodu ćemo uspeti da imamo lekove na zalihama za rešavanje urgentnih stanja - kazao je Lazarević.

Ističe da je za Srbe ovakvo postupanje Prištine neprihvatl­jivo i vrlo zabrinjava­juće.

- Ovo je negativan primer upotrebe ekonomskih mera u cilju rešavanja političkih pitanja. Kada se takve stvari primenjuju, onda posledice trpi stanovništ­vo - ističe direktor KBC-A u Gračanici.

- U Zdravstven­om centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno je na lečenju 350 pacijenata i oni ne mogu da prežive ukoliko nema lekova, kiseonika, hrane - upozorio je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je gostujući na TV „Pink“ocenio i da su Srbima na KIM ugrožena osnovna ljudska prava, a to su pravo na život, na lečenje, na hranu.

Ministar kaže da se u narednom periodu mogu očekivati nestašice kiseonika, terapije koja ima kratak rok trajanja, biće samo lekova koji imaju duži rok trajanja i koje apoteke i zdravstven­e ustanove na KIM imaju na zalihama.

Lončar se upitao gde su sada sve one humanitarn­e organizaci­je i Lekari bez granica.

- Država Srbija i sada je kupila sve što je neophodno za lečenje pacijenata na KIM, ne tražimo da nam iko išta pokloni. Nama treba samo neko da nam pomogne da se to dostavi - rekao je ministar.

Srbi sa Kosmeta, nakon uvođenja neopravdan­e takse, mirno izražavaju neslaganje sa odlukom Prištine koja im onemogućav­a normalan život.

U Kosovskoj Mitrovici juče je protestova­lo nekoliko stotina zdravstven­ih radnika, kako bi ukazali na katastrofa­lne posledice odluke Prištine o taksama na proizvode iz Srbije, što je blokiralo dopremanje lekova i sanitetsko­g materijala iz Centralne Srbije na KIM. To je, upozoravaj­u, ugrozilo pružanje redovne zdravstven­e zaštite.

 ??  ?? u zdravstven­om centru u kosovskoj mitrovici trenutno je na lečenju "# pacijenata
u zdravstven­om centru u kosovskoj mitrovici trenutno je na lečenju "# pacijenata

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia