Blic

Ugledajte se na sportiste

- VELJKO IVANOVIĆ, novinar

U ove turobne dane, kako na dnevnopoli­tičkoj sceni tako i po vremenskoj prognozi, sportisti nam najčešće izmame osmeh. Ne samo delima na terenu, već posebno humanitarn­im radom. Poslednji je svetao primer košarkaša Nju Orleansa Nikole Mirotića, koji je odlučio da za vreme božićnog posta, to jest u narednih mesec dana, za svaku pogođenu trojku donira 500 evra za kupovinu kuće porodici Varga iz Borovog sela kraj Vukovara. Samohrani otac Radoslav podiže šestoro maloletne dece, oni žive u nehumanim uslovima, a stasiti Crnogorac koji igra za reprezenta­ciju Španije rešio je da pomogne na originalan način. Znajući kakav je majstor u tricama, ova pomoć sigurno neće biti mala, štaviše.

# Mirotićev gest zapravo tera sve nas na razmišljan­je

Mirotićev gest zapravo tera nas sve na razmišljan­je o velikom broju sportista koji nesebično pomažu, koji su istinski filantropi. A ne moraju, niko ih ne tera. Pa me onda zaboli želudac do krajnjih granica kada slušam ili čitam pljuvačine prema pojedincim­a iza kojih stoji prava duša od pamuka. Zar ne treba stalno podsećati na Novaka Đokovića, Nemanju Matića, Darka Miličića, Matiju Nastasića, Dejana Stankovića, koje smo češće razvlačili po medijima kada naprave neki sportski neuspeh nego što smo sagledali kakvi su ljudi? Izreka Maksima Gorkog „Čovek, kako to gordo zvuči” kao da je stvorena za njih.

Nikada se na pravi način ovo društvo nije bavilo fenomenom sportista koji su veliki humanitarc­i. Tom istom Noletu, kao i Nemanji, Dekiju, Darku, Matiji i mnogim drugim zavirivali smo u džepove, račune u banci, nekretnine... Sve same trice i kučine. A suštine nigde. Sramota.

Ti ljudi su svoj novac pošteno zaradili. Na najlepši mogući način - kroz sport. Mnogi bi mogli da se ugledaju na njih. Jer, gotovo listom svi od navedenih (i nekih koji su zbog nedostatka prostora nenamerno izostavlje­ni) nisu želeli da se zna kada pomognu nekome u nevolji. Ostajali su anonimni! Dok neko ne provali, pa su se često zbog toga i nervirali, što je još veći dokaz uzvišenog cilja. Sportisti humanitarc­i, hvala vam.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia