Blic

Han u iznenadnoj poseti, sastanak sa Vučićem

KOMESAR EU U BEOGRADI I PRIŠTINI ZBOG TAKSA

- IJ/AGENCIJE

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han dolazi danas u iznenadnu, kratku posetu Beogradu, saznaje „Blic”.

Prema nezvanični­m informacij­ama, on će se tom prilikom sastati sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem, a razgovori koje će voditi trebalo bi da potraju dva sata.

Prema nezvanični­m informacij­ama, teme o kojima će biti reči su evropske inegracije i, očekivano, problemi na relaciji Beograd - Priština nakon povećanja poreza za 100 odsto na srpsku i robu iz BIH, koje je pre izvesnog vremena uvela Priština.

Nakon tog susreta, Vučić će se obratiti javnosti i govoriti o provokacij­ama koje stižu iz regiona.

Međutim, Beograd nije jedino mesto koje će evropski komesar danas posetiti. Panirano je da se komesar Han u Prištini sastane sa kosovskim predsednik­om Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinaje­m i predsednik­om parlamenta Kadrijem Veseljijem, kao i sa predstavni­cima opozicije.

U Evropskoj komisiji za Tanjug su potvrdili da je Johanes Han povodom nametnutih mera od strane Prištine u kontaktu sa liderima iz Beograda i Prištine, i da se razgovara o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija.

Iz EU su više puta naglasili da su od vlasti u Prištini jasno tražili povlačenje taksa uvedenih na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovin­e.

Šefica EU diplomatij­e Federika Mogerini zatražila je ukidanje taksa i u direktnom razgovoru sa Tačijem. Da će takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovin­e biti jedna od glavnih tema Hanovih razgovora, tvrdi i prištinska televizija “Klan Kosova”, koja je objavila da će u tim susretima dominirati četiri teme. Pored teme nametnutih taksa, za koju ta televizija koristi naziv “poštovanje kosovske državnosti tokom procedure ulaska roba na Kosovo”, tu su i sporazum o energetici, vizna liberaliza­cija i avijacija.

Očekuje se da će Han biti veoma oštar kada je reč o taksama od 100 odsto na srpske proizvode i da će zatražiti njihovo ukidanje, navodi “Klan Kosova” i dodaje da bi Priština, ako se to ne dogodi, mogla zapasti u političku izolaciju.

Očekuje se da će Han biti veoma oštar kada je reč o taksama od 100 odsto

 ??  ??
 ??  ?? han pokušava da ubedi albance da ponište takse
han pokušava da ubedi albance da ponište takse

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia