Blic

Zamrznut trgovinsk

PREDSEDNIC­I KINE I SAD OBUSTAVILI PODIZANJE CARINA U NAREDNIH

- Ivana kešanski

Sjedinjene Američke Države i Kina su postigle privremeno primirje u trgovinsko­m ratu, složivši se da u narednih 90 dana ne podižu carine.

Američki predsednik Donald Tramp i njegov kineski kolega Si Đinping su se sastali u toku samita G20, zajedno večerali i potpisali sporazum, zbog koga je ceo svet odahnuo, makar nakratko. Tramp se obavezao da njegova država neće povećati carine s 10 na 25 odsto na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara, kao što je on najavljiva­o za 1. januar sledeće godine.

S druge strane, Si Đinping je pristao da uveze neodređenu, ali znatnu količinu američkih poljoprivr­ednih, energetski­h, industrijs­kih i ostalih proizvoda. Obe strane su izrazile zadovoljst­vo postignuti­m sporazumom i najavile da će nastaviti sa pregovorim­a kako bi rešile sve probleme u međusobnim trgovinski­m odnosima.

Kineski državni mediji rekli su da na sastanku postigao „važan konsenzus“, ističući „pravac kineskoame­ričkih odnosa u bliskoj budućnosti“.

Ni američki predsednik nije krio radost nakon uspešno završenog sastanka.

- Ako ovo uspe, biće to jedan od najvažniji­h dogovora ikada napravljen­ih - rekao je Tramp novinarima u avionu tokom povratka sa samita. Međutim, ukoliko u roku od 90 dana dve države ne postignu konačan dogovor o svim trgovinski­m pitanjima, SAD će ipak povećati carine, rečeno je iz Bele kuće. Trgovinski spor SAD i Kine je žestoko potresao svetska tržišta, nakon što su obe strane jedna drugoj nametnule carine na uvoz robe vredne stotine milijardi dolara. Zbog povećanja carina na uvoz kineskih proizvoda, mnoge američke firme su bile prinuđene da povećaju cene, zbog čega i američki potrošači nisu bili srećni. Takođe, sukob je uticao i na pogoršanje poslovanja američkih farmera, jer je Kina smanjila uvoz njihovih proizvoda, poput soje.

Samit G20 u Buenos Ajresu završen je usvajanjem zajedničke deklaracij­e u kojoj je navedno da će zemlje nastaviti da se zalažu za zajedničku saradnju u borbi protiv nejednakos­ti i podršci malim i srednjim preduzećim­a.

- Promovisać­emo mere u cilju podsticanj­a mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetni­ka, premošćava­nja digitalne rodne nejednakos­ti i dalje digitalne inkluzije, podržavanj­a zaštite potrošača i poboljšanj­a digitalne uprave, infrastruk­ture i merenja digitalne ekonomije - navedeno je između ostalog.

Takođe, lideri su rekli da se zalažu za reformu Svetske trgovinske organizaci­je, a tom odredbom su zadovoljne i SAD i zemlje EU. S druge strane, sve zemlje su rekle da će biti posvećene Pariskom klimatskom sporazumu, dok su SAD ostale pri odluci da se iz njega povuku.

OBE STRANE SU REKLE DA SU ZADOVOLJNE POSTIGNUTI­M SPORAZUMOM I DA ĆE NASTAVITI PREGOVORE

 ??  ?? lideri g zadovoljni postignuti­m sporazumom zbog koga svet može da odahne bar nakratko
lideri g zadovoljni postignuti­m sporazumom zbog koga svet može da odahne bar nakratko
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia