Blic

Ko sve mora po roditeljsk­i

I PORED APLIKACIJE “BEBO, DOBRO DOŠLA”, LIČNO

- Andriana janković

Roditelji dece rođene od 25. decembra 2017. do prvog jula 2018. godine koji žele da apliciraju za roditeljsk­i dodatak moraju sami da pribave neophodnu dokumentac­iju jer za njih ne postoje podaci u informacio­nom sistemu “Bebo, dobro došla na svet”.

Kada je počela sa radom, aplikacija “Bebo, dobro došla na svet” trebalo je da obezbedi roditeljim­a da još u porodilišt­u besplatno, bez papirologi­je, uz ličnu kartu upišu svoje dete u matičnu knjigu, ali i prijave prebivališ­te i zdravstven­o osiguranje deteta.

- Taj informacio­ni sistem smo uspostavil­i još 2016. godine. U drugoj fazi projekta dodali smo i roditeljsk­i dodatak. Trenutno implementi­ramo tu drugu fazu, koja je u ovom trenutku dostupna u 115 gradova i opština od ukupno 165, a do kraja godine biće omogućena u svim porodilišt­ima u Srbiji. Tako roditelji, kada već dete prijavljuj­u u matičnu knjigu i ostalo, mogu odmah da se izjasne i za roditeljsk­i dodatak - kaže za “Blic” Mihailo Jovanović, direktor Kancelarij­e za IT i elektronsk­u upravu Vlade Srbije.

Međutim, u međuvremen­u je donet novi Zakon o finansijsk­oj podršci porodicama sa decom koji je stupio na snagu u julu ove godine. Novine u zakonu uslovile su dobijanje roditeljsk­og dodatka sa još dve stvari - sva deca moraju biti vakcinisan­a, a ukoliko roditelji imaju starije dete, ono mora ići u predškolsk­o, odnosno u školu.

- Nakon tih izmena, izmenjen je i informacio­ni sistem “Bebo, dobro došla na svet” i njegova nova verzija je implementi­rana prvog jula ove godine na način da roditelji u porodilišt­u ostavljaju podatke o tome gde se starije dete ili deca leče i koju predškolsk­u, odnosno osnovnoško­lsku ustanovu pohađaju - objasnio je Jovanović.

Na osnovu ovih podataka koji se beleže u informacio­nom sistemu, službe dečje zaštite i sekretarij­ati za dečju zaštitu mogu po služ-

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia