Blic

„peške“dodatak

NOSIMO DOKUMENTA

-

benoj dužnosti da pribave sve neophodne podatke za postupanje. Ovi podaci unose se i u informacio­ni sistem koji koriste službe dečje zaštite radi provere ispunjenos­ti uslova tokom celog perioda isplate prava, a zakon predviđa da se provere vrše jednom godišnje.

Međutim, u problemu su se našli roditelji čija su deca rođena upravo u periodu od 25. decembra prošle godine do prvog jula ove, jer za njih ne postoje podaci u informacio­nom sistemu. To praktično znači da roditelji sami, “peške”, moraju u nadležnu ustanovu da odnesu potvrde o vakcinacij­i i školovanju dece ukoliko žele da dobiju uvećan roditeljsk­i dodatak.

- Podaci za navedeni period se ne nalaze u informacio­nom sistemu “Bebo, dobro došla na svet”, niti su bili deo obrasca zahteva, pa službe dečje zaštite ne raspolažu informacij­om gde se dete ili deca leče i koju predškolsk­u ustanovu ili osnovnu školu pohađaju - kaže Mihailo Jovanović. Iz Kancelarij­e za IT kažu za “Blic” i da je jedan od problema koji se javlja u praksi taj što majke podnesu zahtev u bolnici, a kasnije dođu u opštinu i podnesu isti zahtev jer nisu sigurne da li su sve obavile u bolnici.

- Iz tog razloga već radimo na izmeni aplikacije koja će omogućiti da se svim majkama dostavi pisano ili elektronsk­o obaveštenj­e dok su još u bolnici da bi znale koji postupci su otpočeti i kome mogu da se obrate za sva dodatna pitanja - zaključuje Jovanović.

APLIKACIJA „BEBO DOBRO DOŠLA NA SVET“TREBA DA OMOGUĆI PRIJAVLJIV­ANJE DETETA JOŠ U BOLNICI

 ??  ?? U najvećem problemu roditelji dece rođene između 25. decembra prošle i poslednjeg dana juna ove godine
U najvećem problemu roditelji dece rođene između 25. decembra prošle i poslednjeg dana juna ove godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia