Blic

Manje infekcija nego u Evropi

-

Broj slučajeva bolničkih infekcija u Srbiji se smanjuje, a najčešće su infekcije mokraćnog sistema, pokazala je poslednja nacionalna studija prevalenci­je bolničkih infekcija u Srbiji.

Profesor Medicinsko­g fakulteta i predsednic­a komisije za infekcije Ljiljana Marković Denić kaže da je učestalost bolničkih infekcija u našoj zemlji znatno smanjena od 1999. godine.

- Tada je od 100 pacijenata šestoro dobilo neku bolničku infekciju, dok je istraživan­je rađeno u novembru prošle godine pokazalo da je učestalost infekcija smanjena sa šest na 4,3 - rekla je Marković Denić. Ona je dodala da je Srbija po učestalost­i bolničkih infekcija ispod evropskog proseka od 5,5.

Marković Denić je navela da je studija, kojom je obuhvaćeno oko 15.000 pacijenata, pokazala da su u bolnicama u Srbiji najčešće infekcije mokraćnog sistema, dok su se ranije češće javljale infekcije povezane sa hirurškim intervenci­jama.

- Infekcije mokraćnog sistema, koje su najčešće i u zemljama EU su, srećom, najlakše za lečenje, a u skladu s planom radićemo na njihovoj prevenciji - priča ona.

Kao najznačajn­iju meru prevencije i suzbijanja bolničkih infekcija, ističe higijenu ruku, ali i niz drugih mera kao što su pravilno postavljan­je vaskularni­h i urinarnih katetera, pravilna sterilizac­ija instrumena­ta, dezinfekci­ja svih površina u bolnici i racionalna potrošnja antibiotik­a.

- Infekcija ima u svim bolnicama u svetu, i u najrazvije­nijim zemljama, jer svaki pacijent nosi neke svoje bakterije, a da nema neku drugu bolest, ne bi dobio ni infekciju - pojašnjava Marković Denić.

Učestalost bolničkih infekcija u Srbiji 4,3 odsto, a u Evropi 5,5

 ??  ?? najčešće su infekcije mokraćnog sistema, koje su i najlakše za lečenje
najčešće su infekcije mokraćnog sistema, koje su i najlakše za lečenje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia