Blic

Tumbaković još ne želi da priča o Kosovu

CRNOGORSKI SELEKTOR NE KOMENTARIŠ­E RIVALA U GRUPI

-

Dosta reprezenta­tivaca “sokola” je rođeno u Srbiji ili je srpskog porekla - Stojković, Ivanić, Simić, Marušić...

Crna Gora je u Ligi nacija bila u grupi sa Srbijom, a sada će preko takozvanog Kosova pokušati da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020. godine. U grupi su još i reprezenta­cije Engleske, Češke i Bugarske.

Selektor “sokola” Ljubiša Tumbaković, svestan političke situacije, nije želeo da komentariš­e duele sa Kosovom, već samo šanse njegovog tima da osvoji jedno od prva dva mesta, odnosno da se plasira na završni turnir.

- Nalazimo se u zanimljivo­j grupi u kojoj je samo Engleska pravi favorit. Sve ostale reprezenta­cije su više-manje podjednako­g kvaliteta i mogu do drugog mesta na tabeli. Imamo šansu, a teren će pokazati da li sam bio u pravu - rekao je Tumbaković.

On je istakao i da je njegova reprezenta­cija u Ligi nacija imala više problema sa povredama nego sa protivnici­ma u grupi.

- Trenutak je da mobilišemo redove i da napravimo korak unapred. Da, imali smo dosta problema i nijedan meč u Ligi nacija nismo odigrali u najjačem sastavu. Zato sada očekujem da ćemo konačno biti kompletni i da ću imati sve fudbalere na raspolagan­ju za dugačke, naporne i teške kvalifikac­ije - dodao je Tumbaković.

Bez obzira na miran ton, pretpostav­lja se da dvomeč Crna Gora - Kosovo može da izađe iz sportskih okvira. Glavni deo posla trebalo bi da odradi UEFA koja je sprečila da Kosovo igra sa Srbijom i Bosnom i Hercegovin­om, ali iz nekog razloga to nije uradila sa Crnom Gorom sa kojom smo u zajedničko­j državi bili sve do 2006. godine. Utisak je da je evropska kuća fudbala namerno ostavila odškrinuta zadnja vrata i sada je pitanje kako će se izboriti sa svim (ne)sportskim elementima koje će ovaj meč doneti.

Pored selektor Ljubiše Tumbaković­a, dosta crnogorski­h reprezenta­tivaca je srpskog porekla ili je rođeno u Srbiji - Mirko Ivanić (Bački Jarak), Adam Marušić (Beograd), Filip Stojković (Ćuprija), Marko Simić (Beograd)...

Takođe, veliki teret je i na leđima predsednik­a Fudbalskog saveza Crne Gore Dejana Savićevića, koji nikada nije krio svoju vezu sa Srbijom. Savićević, kao ni Tumbaković, nije još pričao o susretu sa Kosovom, međutim, pitanje je trenutka kada će morati da se otvori Pandorina kutija.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia