Blic

Han ljut na Prištinu zbog taksa

Evropa neće tolerisati provokacij­e i jednostran­e poteze Prištine, oduka o uvođenju taksa mora da bude povučena. To je, kako saznaje „Blic”, evropski komesar Johanes Han juče poručio i predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću i predstavni­cima vlasti na Kosovu.

- Ivana mastilović jasnić

Na sastanku Vučića i Hana koji je trajao dva sata, naš predsednik izneo je Briselski sporazum.

- Vučić je pokazao Briselski sporazum i pitao je Hana šta to tačno Srbija iz ovog dokumenta nije ispunila i kada je reč o energetici i kada je reč o svim drugim oblastima - kaže izvor „Blica” upoznat s detaljima sastanka.

Predsednik Srbije odbio je potom ultimatum da srpska strana treba da uradi bilo šta da bi se Priština vratila za pregovarač­ki sto.

- Vučić je čvrsto ostao pri stavu da nema povratka pregovorim­a sve dok odluka o taksama ne bude povučena. Rekao je „tek nakon toga možemo da razgovaram­o” otkriva izvor našeg lista.

Kako „Blic” saznaje u Prištini, Han je Ramušu Haradinaju jasno rekao da su takse neprihvatl­jive i da će Priština trpeti ozbiljne posledice zbog toga.

- Komesar je rekao da je veoma ljut što vlast u Prištini ne poštuje dogovore i što sve rade na svoju ruku - navodi naš izvor.

Da EU nije indiferent­na prema onome što Ramuš Haradinaj i Hašim Tači rade, videlo se i po tome što je Han odbio da održi zajedničku konferenci­ju sa premijerom tzv. Kosova.

- Albanska strana tražila je da se održi zajednička konferenci­ja za štampu Hana i Haradinjaj­a, ali je evropski komesar rekao da ne želi i da će se on sam obratiti medijima. Zato je on govorio prvi, dok je Haradinaje­va konferenci­ja počela nešto kasnije - kaže izvor „Blica” iz Prištine.

Nakon sastanka s Vučićem, Han je na svom tviter nalogu napisao da će sagovornik­e u Prištini pozvati da odblokiraj­u regionalnu saradnju i trgovinu, i ukazati na potrebu povratka dijalogu.

- Dobar sastanak sa predsednik­om Srbije u Beogradu, gde smo razgovaral­i o kosovskom uvođenju taksa na robu iz Srbije i BIH, što predstavlj­a kršenje CEFTA i REA (regionalna ekonomska

zona) i regionalne saradnje. Saglasili smo se da je hitno potrebna deeskalaci­ja - napisao je Han.

U saopštenju iz Predsedniš­tva Srbije, nakon sastanka s evropskim komesarom, navodi se da je predsednik Vučić upozorio na moguće posledice neodgovorn­og poteza Prištine o povećanju taksa na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mere Prištine vode ka punoj destabiliz­aciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba.

Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanj­u situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnost­i, kao i dalje evropske integracij­e. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom nakon što Priština povuče neodgovorn­e poteze.

- Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramera­ma, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu - ponovio je predsednik Vučić

Han je rekao da stabilnost zahteva pomirenje i dobrosused­ske odnose, i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? vučić prati johanesa hana u prištinu „BLIC” U BRISELU NA NATO SAMITU
vučić prati johanesa hana u prištinu „BLIC” U BRISELU NA NATO SAMITU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia