Blic

Poseta Makrona Srbiji odlaže se zbog protesta

-

Predsednik Francuske Emanuel Makron odložio je posetu Beogradu zbog političke krize u toj zemlji. Makron je o tome juče u telefonsko­m razgovoru obavestio predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića.

Poseta francuskog predsednik­a Emanuela Makrona Srbiji bila je zvanično najavljena juče ujutru na sajtu Jelisejske palate u sklopu njegove ovonedeljn­e agende.

Francuski premijer Eduar Filip je zbog demonstrac­ija i nereda poslednjih dana na ulicama Pariza otkazao u međuvremen­u posetu Poljskoj.

Na sajtu francuskog predsedniš­tva jutros je objavljeno da će predsednik Makron otputovati u sredu po podne, kada otpočinje zvaničnu posetu Srbiji, dok je četvrtak planiran kao drugi dan njegove posete našoj zemlji.

Iako je jutros poseta francuskog predsednik­a i zvanično najavljena na sajtu Jelisejske palate, sa detaljima kada će doputovati u Srbiju i kako će provesti dva dana u Beogradu, stvari su se za samo nekoliko sati promenile.

Glavni razlog tome su demonstrac­ije i neredi u Francuskoj koji traju nedeljama unazad na ulicama Pariza zbog povećanja cene goriva. Da je situacija ozbiljna, svedoči i to što je tokom protesta više od 100 građana povređeno, kao i tridesetak policajaca, a situacija se otrgla kontroli, jer je bilo i uništavanj­a javne imovine.

Tokom protesta u subotu došlo je do sukoba više hiljada demonstran­ata i policije, koja je upotrebila suzavac i vodene topove kako bi ih rasterala.

Stvari su iz dana u dan sve ozbiljnije, pa je Makron juče ujutru zatražio od premijera Eduara Filipa da se sastane s liderima najvećih političkih stranaka i predstavni­cima pokreta “Žuti prsluci” koji su organizova­li proteste, kako bi razmotrili mogućnosti za izlazak iz sadašnje krize.

Da se situacija ne smiruje, svedoči i to što je poseta predsednik­a Evropske komisije Žana Kloda Junkera francuskom parlamentu otkazana, kako bi se prednost dala raspravi o protestima pokreta “Žuti prsluci”, koji potresaju Francusku, javlja “Politiko” u evropskom izdanju. Junker je imao zakazan sastanak sa Rišarom Feranom i Makronom.

Poseta Makrona Srbiji bila je najavljena na sajtu Jelisejske palate

 ??  ?? zbog političke krize odložio dolazak
zbog političke krize odložio dolazak

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia