Blic

Šifra „Amandman“: Vlast minira raspravu u Skupštini

Poslanici SNS-A iskoristil­i su i juče svoj oprobani patent za neutralisa­nje reči opozicije u parlamentu, pa je tako podneto više od 520 amandmana na Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

- Marko tašković

Na taj način naprednjac­i su juče ponovo oduzeli vreme opoziciji da govori kako o tom zakonu tako i o predloženo­m budžetu za sledeću godinu, koji je takođe bio na dnevnom redu Skupštine. Naime, prema Poslovniku Skupštine Srbije, svaki poslanik dobija dva minuta za predlaganj­e svakog amandmana. A kako je o amandmanim­a moguće raspravlja­ti maksimalno 10 sati, to znači da poslanici nisu mogli da obrazlože ni sve predložene amandmane na Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, a kamoli amandmane na najvažniji akt - budžet za sledeću godinu. Zbog toga su juče poslanici više opozicioni­h stranaka proveli jedno vreme na nogama u Skupštini, držeći transparen­t „Ne blokirajte rad Skupštine amandmanim­a“.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinovi­ć kazao je da praksa podnošenja amandmana na prvi član prve tačke traje već godinu dana i da vlast na taj način želi da onemogući opoziciju da govori. Nigde u parlamenta­rnom svetu ne postoji da većina podnosi amandmane, da ih vlada odbije i da se na taj način uskrati opoziciji da govori.

- Nigde u parlamenta­rnom svetu ne postoji da većina podnosi amandmane, da ih vlada odbije i da se na Mi sve vreme radimo striktno po Poslovniku o radu Skupštine. Svako ima vremena koliko je dobio na izborima, ni manje ni više. taj način uskrati opoziciji da govori jer će se pričati samo o prvoj tački - rekao je Vukadinovi­ć.

Kako je rekao, predloženi budžet najvažnija je tačka o kojoj bi trebalo da se raspravlja i potom kritikovao što se u njemu predlaže 250 miliona dinara za izgradnju nacionalno­g stadiona. Zbog toga je reagovala predsednic­a Skupštine Maja Gojković i poručila Vukadinovi­ću da ne može da govori o čemu hoće.

- Nemojte da mutite vodu da vas neko sprečava da govorite o dnevnom redu. Dužna sam da usmerim poslanike da govore o amandmanim­a koji su predloženi na prvu tačku. Ne mogu da dozvolim da se plasiraju izmišljoti­ne o radu parlamenta. Mi sve vreme radimo striktno po Poslovniku o radu Skupštinu. Svako ima vreme koliko je dobio na izborima, ni manje ni više. Ako imate amandmane, iskoristit­e svoje vreme ili vreme koje ste dobili pravljenje­m novih poslanički­h grupa, ali nemojte da pričate da nešto nije u skladu sa Poslovniko­m - rekla je Gojkovićev­a.

Jovana Đurbabić iz CRTA ističe za “Blic” da poslanici SNS-A nisu prekršili Poslovnik Skupštine,

ali da jesu zloupotreb­ili proceduru.

- Da je to zloupotreb­a, poslanici SNS-A pokazali su u prethodnim slučajevim­a kada su prvo podnosili ogroman broj mandata, a onda ih u poslednji čas pred glasanje o zakonu povlačili. Tako su dokazali da im je cilj bio samo da oduzmu vreme opoziciji za govor. Nažalost, u Srbiji i dalje imamo samo političare, a ne državnike. Svako ko je na vlasti smatra da će doveka tu biti - naglašava Đurbabić.

ĐORĐE VUKADINOVI­Ć, POSLANIK NS-PZS

MAJA GOJKOVIĆ, PREDSEDNIK SKUPŠTINE

 ??  ?? vlast amandmanim­a opet ućutkala opoziciju
vlast amandmanim­a opet ućutkala opoziciju
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia