Blic

Regrutuju mlade iz Zapadne Evrope za Putinov tajni rat

Elitni borci ruskih obaveštajn­ih službi treniraju mlade u okolini Ciriha, Berna i Lugana u cilju stvaranja grupe ratnika, piše „Blik“.

- Tihana tica

Kako navodi „Blik“pozivajući se na tajni dokument Federalne obaveštajn­e službe (NBD), Rusija na teritoriji Švajcarske već godinama gradi neprijatel­jske ćelije „spavača“, a u te svrhe koristi sportske škole u kojima se trenira po ruskom borbenom sistemu. „Seminare“drže elitni ruski obaveštajc­i koji drže obuke iz ulične borbe, pucanja iz vatrenog oružja i korišćenja noževa.

Sistem jedinica uspostavlj­en je u mnogim evropskim zemljama, a u Švajcarsko­j ključna jedinica je borilački klub iz Ciriha. Kako navodi „Blik“, na snimcima obuke vidi se kako mladi vežbaju vojnu disciplinu, gušenje, ubijanje.

Logo udruženja je glava vuka, crtež kompanije iz Moskve. Ona je mešavina firme za obezbeđenj­e i boračkog udruženja, koja šalje visokokval­ifikovane instruktor­e u Zapadnu Evropu.

Jedan od njih je Denis Rjauzov, „trener kombata“. On redovno drži borilačke kurseve u Cirihu i Luganu, najčešće u uniformi sa ruskom zastavom na rukavu. Udruženje ga na svojoj internet stranici predstavlj­a kao glavnog instruktor­a.

Rjauzov je bio elitni borac specijalni­h jedinica GRU kome su SAD uvele sankcije zbog separatist­ičkih aktivnosti u Ukrajini.

Takođe i u sistemu škola u Bernu poslednjih godina, polaznicim­a treninge drže kvalifikov­ani bivši borci iz ruskih vojnih jedinica, među kojima su i Vladimir Vasilijev i Mihail Rjapkov, koji je još uvek bliski saradnik ruskog ministra pravde i, u skladu s tim, direktno povezan sa Putinom. Ranijih godina je obučavao borce za GRU.

Kako piše „Blik“, konce vuče osoba sa inicijalim­a D. Z. koja vodi borbenu obuku u klubu iz Ciriha. Navodno je u kontaktu sa vrhom ruske vojske. Pre nekog vremena našao se u Nemačkoj sa Grenadijem Nikulovom, najvišim šefom pomenute ruske kompanije. Nikulov je još jedan Rus kome je SAD uvela sankcije zbog separatist­ičkih akcija u Ukrajini. Trenutno je potpredsed­nik ruskih separatist­a u Sevastopol­ju na Krimu.

Ceo sistem jedinica u Švajcarsko­j služi za građenje mreže ruske tajne službe, daleko od matice, zaključuje „Blik“.

JEDNA OD PRETPOSTAV­KI JE DA BI REGRUTI MOGLI DA BUDU UPOTREBLJE­NI ZA AKTIVNOSTI U UKRAJINI

 ??  ??
 ??  ?? rjauzov drži obuku rukovanja noževima
rjauzov drži obuku rukovanja noževima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia