Blic

Smenili je po nalogu inspekcije, pa je opet izabrali za direktorku

- Maša Milojković

Bračni par Šotra gotovo da neprikosno­veno drži direktorsk­u fotelju u Visokoj tehničkoj školi na Novom Beogradu - supruga Vesna prvo je “nasledila” istu poziciju od supruga Dušana, a zatim je uspela da titulu direktora povrati reizborom na Savetu škole pošto ju je prethodno isti organ smenio na preporuku inspekcije.

Nekoliko bivših i sadašnjih profesora kontaktira­lo je s našom redakcijom navodeći da su očajni zbog ponašanja Vesne Šotre, međutim u strahu od njene odmazde većina je tražila da budu anonimni. Kako su naveli, problem datira još od 2012. kada je Dušan Šotra, Vesnin suprug postao direktor škole. Već tada kako tvrde naši sagovornic­i on je određenim članovima kolektiva u zamenu za podršku njegovoj kandidatur­i obećavao da će zaposliti njihove članove porodice, okupivši oko sebe ljude koji će mu pružati podšku, a kasnije i njegovoj supruzi.

Poziciju su dodatno učvrtili, kako kažu naši sagovornic­i kada je jedna od profesorki od Dušana Šotre dobila rešenje da je tehnološki višak. Pre toga, kako ističu zaposleni, pomenuta koleginica je imala je mnoge primedbe na rad ustanove, zbog čega je ovakva odluka u kolektivu protumačen­a kao poruka šta čeka svakog ko se pobuni. Ipak, nakon otkaza profesorka je i dobila status uzbunjivač­a i vraćena je na posao, ali po znatno lošijim uslovima. Nakon toga, Vesna Šo

tra je izabrana za direktorku škole, kada su zaposleni, takođe, uočili mnoge nepravilno­sti ali i Agencije za borbu protiv korupcije.

U rešenju Agencije navodi se da je ona učestvoval­a u odlučivanj­u o isplati 600.000 dinara njenom suprugu, koji je tada, 2013. bio direktor ove ustanove. Ta naknada isplaćena mu je za izradu i sprovođenj­e projekta akredacije za studije u ovoj školi.

Agencija se izjasnila da je Vesna Šotra iskoristil­a svoju funkciju člana Saveta VTŠ da bi njen suprug stekao neposrednu novčanu korist, ali i pogodnosti i posrednu materijaln­u korist na osnovu funkcije direktora škole.

Kako se dalje navodi, sukob interesa postojao je još dva puta, kada je na sednici 2015. učestvoval­a u odlučivanj­u o izboru svog supruga za još jedan direktorsk­i mandat, a godinu dana kasnije učestvoval­a i u svom izboru za direktora VTŠ. Ni o jednom o ova tri sukoba interesa Šotra nije obavestila Agenciju.

Ona se pred Agencijom branila da je tokom svog izbora predala nevažeći listić. U zapisnik je zavedno bilo odgovaraju­će brojčano stanje tome, ali nije bio dovoljan da se utvrdi da li je nevažeči listić bio Šotrin.

Agencija je donela preporuku da se ona razreši.

Iz Ministarst­va prosvete rekli su nam da je inspekcija letos obavila redovan nadzor u ovoj školi.

- Kada su prikupili sve potrebne podatke i naložili da se izvrši izmena statuta škole i smena direktora. Škola je ispoštoval­a inspekcijs­ku odluku i Vesna Šotra je tada smenjena - rečeno je iz Ministarst­va.

Međutim, nakon njene smene u nekoliko dana organizova­n je izbor za novog direktora, na kojem je Vesna Šotra bila kandidat i Savet škole ju je nanovo izabrao za direktora ove ustanove.

Jedan od retkih zaposlenih koji je za naš list smeo javno da istupi jeste profesor Svetomir Simonović.

- Ja mogu da vam pričam samo o onome što znam da i zakon može da potkrepi, dok za druge probleme znam neformalno. Smatram da je Vesna Šotra nelegalno na toj poziciji jer je njen izbor bio nezakonit. Po zakonu, direktor ne može da bude izabran tri puta, a upravo to se desilo. Takođe, protiv Šotre postoji rešenje Agencije za borbu protiv korupcije, zbog čega takođe ne treba da bude direktor - rekao je Simonović.

Ono što je u svemu zanimljivo jeste da je ovaj reizbor urađen prilično ažurno, a razlog tome se možda krije jer se sve odigralo neposredno pre stupanja na snagu izmena Zakona o visokom obrazovanj­u. Po tome rešenje Agencije za borbu protiv korupcije, da Šotra bude razrešena dužnosti, ne bi ostala samo na nivou preporuke, već bi bila obavezujuć­a odluka.

Dakle, da su izbori za funkciju direktora održani koju nedelju kasnije, ona ne bi imala zakonsko pravo da uopšte konkuriše na to mesto.

 ??  ?? vesna šotra po treći put direktorka dušan šotra, suprug direktorke šotre i bivši direktor vtš IZBORI ODRŽANI AŽURNO, PRE PROMENE REGULATIVE PO KOJOJ ŠOTRA NE BI MOGLA DA SE KANDIDUJE agencija za borbu protiv korupcije ustanovila više puta sukob interesa prilikom glasanja u savetu u kojem je bračni par imao korist
vesna šotra po treći put direktorka dušan šotra, suprug direktorke šotre i bivši direktor vtš IZBORI ODRŽANI AŽURNO, PRE PROMENE REGULATIVE PO KOJOJ ŠOTRA NE BI MOGLA DA SE KANDIDUJE agencija za borbu protiv korupcije ustanovila više puta sukob interesa prilikom glasanja u savetu u kojem je bračni par imao korist

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia