Blic

Ukrali im instrument­e dva dana pre koncerta

OPLJAČKANO UMETNIČKO UDRUŽENJE U SUBOTICI

- B. Vučković

Članovi subotičkog orkestra HGU „Festival bunjevački­h pisama“ostali su bez instrumena­ta, tambura, kontrabasa i ozvučenja i policija traga za nepoznatim počiniocim­a krađe.

Provala u kuću koju članovi orkestra koriste za vežbanje najverovat­nije se dogodila u noći između subote i nedelje, a da im je neko provalio kroz prozor, saznali su od komšije kome su lopovi ukrali alat.

- Nestalo nam je 12 ili 13 tambura, tri kontrabasa i ozvučenje. Materijaln­a šteta je ukupno oko 15.000 evra. Svaka tambura je vredna od 1.000 do 2.000 evra, a ozvučenje je 4.500 evra. Urađen je uviđaj i sada molimo boga da nam nađu instrument­e. Tambure su ipak specifična roba i mogu ih prodati samo tamburašim­a – kaže Voja Temunović iz Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački­h pisama“.

Tamburaši i drugi članovi orkestra krađu instrumena­ta objavili su na tamburaški­m forumima pošto će lopovi kupce najverovat­nije tražiti među muzičarima.

- Računamo na solidarnos­t drugih tamburaša i muzičara u zemlji, ali i u regionu. Već su nam se kolege iz Beograda javile i rekle da će paziti i obratiti pažnju i da će nas obavestiti ako budu nešto čuli. Zanimljivo je što smo pronašli opuške i sokove i po svemu što su ostavili za sobom lopovi su se prvo zabavili, čak su jeli i bombone, pa su tek onda krenuli u krađu – kaže za „Blic“Voja Temunović.

U sedištu udruženja ostale su samo stolice i držači nota. Neki od članova tambure drže kod kuće, a oni koji su ostali bez instrument­a moraće da se snađu jer upravo danas HGU ima nastup u Gradskoj kući.

- Moraćemo da pozajmimo instrument­e. Koncert nećemo otkazivati, biće održan u 19.30 sati u Velikoj većnici – kaže Temunović.

 ??  ?? ostao samo nameštaj: kuća koju muzičari koriste za vežbanje
ostao samo nameštaj: kuća koju muzičari koriste za vežbanje
 ??  ?? lopovi se prvo zabavljali, pa krali
lopovi se prvo zabavljali, pa krali

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia