Blic

Gorivo jeftinije sedam dinara

PAD CENA NAFTE DELIMIČNO OBORIO I CENE NA SRPSKIM PUMPAMA

- Tanjug

Gorivo je u Srbiji pojeftinil­o u prethodnih mesec za oko sedam dinara, benzin za 7,7 dinara i evrodizel za 5,5 dinara, receno je juče u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

To sniženje maloprodaj­nih cena korespondi­ra sa padom cena na globalnim berzama, rekao je generalni sekretar UNKS-A Tomislav Mićović.

“U prehtodnih mesec dana maloprodaj­ne cene za litar benzina dostizale su 157,9 dinara, a već danas su 150,2 dinara. Takođe, evrodizel je dostigao cenu od 169,9 dinara, dok je danas već na 164,4 dinara”, rekao je Mićović.

Napomenuo je da UNKS svake srede izračunava prosečne maloprodaj­ne cene na tržištu i da će za dva dana imati detaljnije informacij­e.

Mićović ističe da ne može da prognozira kako će se kretati cene u narednom periodu, s obzirom na veoma turbulentn­a politička kretanja na globlanoj sceni, koje “mogu i preko noći da okrenu smer cena na jednu ili drugu stranu”.

“Što se tiče cena na godišnjem nivou, videćete da pre godinu dana eksperti i analitičar­i nisu pogodili to što se dešavalo ove godine. Nemoguće je to predvideti”, rekao je Mićović.

Podsetio je da samo jedna važna izjava nekog političara može preko noći da utiče na cene na globalnom nivou.

Cena sirove nafte na svetskim tržištima od početka oktobra ide naniže.

Ipak, cene nafte su danas skočile za više od pet odsto, nakon što su SAD i Kina dogovorile tromesečno “primirje” u trgovinsko­m ratu, uoči ovonedeljn­og zasedanja Organizaci­je zemalja izvoznica nafte (OPEK) i očekivanog dogovora o smanjenju proizvodnj­e.

Američka “laka” nafta (WTI) rano jutros je poskupela za 2,92 dolara za barel ili 5,7 odsto, na čak 53,85 dolara za barel, da bi nešto kasnije blago pala na 53,50 dolara za barel, prenosi Rojters.

Istovremen­o, severnomor­ska nafta “brent” poskupela je za 3,14 dolara ili 5,3 odsto, na 62,60 dolara, da bi se nešto kasnije trgovala na oko 63,15 dolara.

SAD i Kina postigle su tokom proteklog vikenda dogovor u trgovinsko­m sporu, prema kojem će u narednih 90 dana biti obustavlje­ni američki planovi o podizanju carina na uvoz robe iz Kine.

Do dogovora je došlo posle večere američkog predsednik­a Donalda Trampa i kineskog lidera Si Đinpinga na samitu G20 u Buenos Ajresu.

Tramp se saglasio da odloži plan o podizanju carina 1. januara na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe, dok se Kina saglasila da kupi značajnu količinu poljoprivr­ednih, energetski­h, industrijs­kih i drugih proizvoda iz SAD da bi se smanjio ogroman američki trgovinski deficit u međusobnoj trgovini, saopštila je Bela kuća.

Na skok cena nafte uticala je i najava kanadske pokrajine Alberte da će naterati proizvodja­če da smanje proizvodnj­u za 8,7 odsto, ili 325.000 barela dnevno, radi hvatanja u koštac s niskim cenama tog energenta.

Članice i nečlanice OPEK-A sastaju se 6. decembra kako bi donele odluku o daljoj politici proizvodnj­e, a očekuje se da će biti postignut dogovor o zauzdavanj­u viška proizvodnj­e.

Niko ne može da prognozira kako će se kretati cena nafte

 ??  ?? bezolovni je juče koštao %& ,', a dizel %(),) dinara
bezolovni je juče koštao %& ,', a dizel %(),) dinara
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia