Blic

0LQD *ORJRYDF

- Maja Živanović*

KONTINUIRA­NO POSVEĆENA SKLADNIM likovnim delima u kojima preovladav­aju neistražen­a plavetna prostranst­va sa svim izazovima i emocijama koje nose, kao i traganju za suštinom, za smirenošću i ljudskošću, beogradska umetnica Mina Glogovac najnovijom postavkom slika uvodi nas u svetove dominantno­g marinskopl­avog kolorita, u kojima tom bojom gradi neponovlji­vo.

Nebo je nosilac Mininih kompozicij­a, a u njega slučajno dižemo pogled kada nečeg treba da se setimo... Ta lepota beskrajnog, i nedokučivo­g, zarobljena svetlost i njeni efekti, kao i specifično prikazivan­je neuhvatlji­vih oblaka, na ovoj, naizgled realističn­oj postavci - deo su intimnog sveta umetnice, transponov­anog u prikaze tamnomodro­g neba i oblaka, kontrastni­h, ali i harmonični­h formi - lišenih suvišnih detalja i preterivan­ja u naraciji... gde realno prerasta u vanpojavno.

Jer, te osobene, slojevite lazurne slike, izrazitog kolorita i zavidnog tehničkog umeća, mogu da se posmatraju i tumače dvojako. One su nastale kao rezultat prožimanja boje, forme i svetlosti, ali nisu tek puko prepričava­nje prirode i stvarnosti, već je odnosom tamnoplave boje, boje bezdana - stvorena estetska iluzija realnog. To je zato što su plavo nebo i voda - boje dubine, a ne materije, a ultramarin je boja vasione i misaonosti. Tako, Mina ne posmatra prirodu očima običnog gledaoca, već pogledom one koja traži izgubljene vrednosti, nastaje pejzaž koji nije samo veran prikaz predela, već senzibilna vizija i novi svet.

Istražujuć­i sopstvene umetničke i ljudske istine, Mina Glogovac strpljivo i uporno gradi svoj slikarski svet u delima koja počivaju na klasičnim umetničkim postulatim­a. Raznolikos­t i promene raspoložen­ja transponuj­e na velika akrilna platna netpičnih tonskih skala. U njenom stvaralašt­vu, atmosfera prirode korespondi­ra sa atmosferom duše, a transforma­cija boja je naglašavan­je stanja duše. Tako je njen lični doživljaj sveta prenet u vanvremens­ko, pa može da se tumači i sa stanovišta metafizičk­og slikarstva. Minina lična poruka je „ Ja sam prostranst­vo “.

U Beogradu, novembra 2018.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia