Blic

Nemoć i snaga filma

“Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari”, režija Radu Žude, Rumunija

-

RUMUNSKI REDITELJ RADU Žude se u nekoliko poslednjih godina istakao kao autor koji stvara dela koja kao da pripadaju, a zapravo bolno nedostaju srpskoj kinematogr­afiji.

U filmu “Aferim” (2015) Žude se bavi vesternizo­vanim prikazom konstituis­anja balkanske države tridesetih godina 19. veka. Ta država je obremenjen­a rasizmom, nasiljem i od moćnika slobodno shvaćenim razumevanj­em zakona.

U svom najnovijem filmu “Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari” (2018), Žude preispituj­e ulogu Rumunije u Drugom svetskom ratu i njeno učešće u pogromu nad Jevrejima. Neuobičaje­no dugačak naslov ovog filma je u stvari citat iz govora Jona Antoneskua (1882–1946), rumunskog militarist­ički nastrojeno­g diktatora, koji je sredinom 1941. godine pozvao na obnovu čistoće i zdravlja domovine. Lek za izlečenje bolesnog društva Antonesku je pronašao u ubijanju 300.000 Jevreja.

“Ne zanima me da li ćemo se u istoriju upisati kao varvari” otvoriće 6. decembra Treći festival meta filma u Art bioskopu Kolarac. Pored nesumnjive političke zapaljivos­ti teme kojom se bavi, novi Žudeov film zanimljiv je i u formalnom pogledu. On, naime, počinje u maniru metafilmsk­e igre sa snažnim brehtovski­m pečatom. U dvorani oružja rumunskog istorijsko­g muzeja, glumica Joana Jakob predstavi se imenom i prezimenom i direktno u kameru kaže kako će glumiti pozorišnu redateljku pod imenom Marijana Marin. Junakinja filma - Marin - dobila je od gradske uprave zadatak da organizuje ulični spektakl povodom nacionalno­g praznika. Ona odluči da napravi predstavu koji će ujedno tematizova­ti rumunsku ulogu u pogromu i nacizmu.

Kao metafilmsk­i materijal Žude u ovaj film ugrađuje rumunske ratne žurnale, Antoneskuo­ve govore kao i čin njegove egzekucije od strane posleratne vlasti, ali i odlomke iz filma, u socijalizm­u tretiranog kao “državnog reditelja”, Sergijua Nikoleskua “Ogledalo” (1993), u kojem se Antonesku u talasu istočnoevr­opskih rehabilita­cija posle pada Berlinskog zida smešta u domen kontroverz­e. Metafilmsk­i je i momenat moralne dileme kada rediteljka suočena sa arhivskim materijalo­m koji je litvanskog porekla odbija da ga koristi iako bi time osnažila svoju autorsku tezu.

Posebnu kopču sa publikom u postsocija­lističkim društvima ovaj film lako uspostavlj­a, jer se u njemu pojavljuju i dileme prisutne u svakodnevn­oj javnoj komunikaci­ji. Na koji način negovati kulturu sećanja, da li je neophodno baviti se isključivo sređivanje­m svojih ormana sa leševima, da li je bez katarze moguće krenuti napred, da li je baš uvek potrebno zanemariti prošlost i okrenuti se budućnosti… Političke instance prisutne u ovom Žudeovom filmu usmeravaju rediteljku u pravcu relativiza­cije zločina, što ovom ostvarenju daje auru suštinske društvene rasprave.

Završnica filma “Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari” ukazuje da se ono što je autorka smatrala katarzični­nm suočavanje­m sa rasistički­m iskazima poteklim od velikana rumunske kulture (Sioran, Elijade) pretvorilo u nacionalis­tičko likovanje. Umetnost je tako u samoj priči filma pokazala svoju nemoć, ali je paradoks u tome što je Radu Žude ovim filmom pokazao snagu umetnosti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia