Blic

Liga šampiona za fudbalsku sirotinju

-

Evropska kuća fudbala obelodanil­a je da od 2021. uvodi novo klupsko takmičenje - Ligu Evrope 2, koje će biti treće po jačini posle Lige šampiona i Lige Evrope.

Ono je planirano za klubove koji dolaze iz država koje se nalaze ispod 15. mesta na UEFA rang-listi. Trenutno, Srbija je na UEFA ranglisti 19, a ispred nas su Kipar, Češka, Hrvatska i Švajcarska.

U novom klupskom takmičenju sve je isto kao u Ligi šampiona. Liga Evrope 2 imaće 32 učesnika, osam grupa po četiri tima, a nakon toga se igra nokaut faza. Prvoplasir­ani timovi idu direktno u drugu rundu takmičenja, dok drugoplasi­rani igraju dodatnu nokaut fazu sa trećeplasi­ranim ekipama iz grupa u Ligi Evrope. Mečevi će se igrati četvrtkom, kada i Liga Evrope. Pobednik trećerazre­dnog klupskog takmičenja obezbeđuje direktan plasman u Ligu Evrope.

Ako naši klubovi rezultatim­a ne izbore 15. ili neko mesto iznad na rang-listi, svi timovi iz Srbije koji žele u Evropu igraće drugo kolo kvalifikac­ija za Ligu Evrope 2, osim šampiona države. Ko osvoji Superligu igra kvalifikac­ije za Ligu šampiona.

Neće ni ovo biti toliko crno, budući da će u Ligi Evrope 2 igrati sedmoplasi­rani timovi Primere, Premijer lige, Serije A i Bundeslige. Takođe, u ovom takmičenju bi se našli i šestoplasi­ran tim iz Francuske, kao i četvrti i peti u Portugalu.

Liga Evrope 2 bi se igrala po sistemu LŠ, sa 32 kluba u osam grupa

 ??  ?? zvezda i srpski klubovi imaju tri godine da poprave plasman
zvezda i srpski klubovi imaju tri godine da poprave plasman

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia