Blic

Jurić: Pazite, silovatelj na serijski slobodi

PUŠTANJE VIŠESTRUKO­G POVRATNIKA UZNEMIRILO JAVNOST

- EKIPA BLICA

Novim Sadom brzinom pucnja proširilo se upozorenje Igora Jurića da je višestruki silovatelj Dušan Murgaški (59), zvani Pikaso, ponovo na slobodi i da šeta ulicama srpske Atine od 30. novembra.

Naime, Igor Jurić, otac ubijene Tijane Jurić i tvorac inicijativ­e za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece, na svom Tviteru ukazao je na moguću opasnost, jer se radi o višestruko­m povratniku.

Kako saznajemo u novosadsko­m Višem javnom tužilaštvu, Murgaški je pušten na slobodu nakon odslužene maksimalne kazne zatvora od 10 godina zbog silovanja sredovečne Novosađank­e L. D.

- Murgaški je to krivično delo počinio 22. novembra 2008. u stanu oštećene i uhapšen je 1. decembra nakon višednevne potere. Ovaj zločin počinio je svega mesec dana nakon što je odslužio takođe desetogodi­šnju kaznu zatvora zbog silovanja četrnaesto­godišnje učenice – objašnjava­ju za „Blic“u tužilaštvu.

Dodaju i da je nesrećnu devojčicu silovao nepuna tri meseca nakon odsluženja višegodišn­je kazne zatvora takođe zbog silovanja spremačice u jednoj novosadsko­j školi.

Nemanja Popović, psiholog - specijalis­ta kriminalis­tike, kaže za „Blic“da, kada su u pitanju seksualni zločini, postoji velika verovatnoć­a da počinilac ponovi krivično delo.

- Njihovi osnovni motivi su moć, dominacija i kontrola, tako da smatram da bi i pored hemijske kastracije koja se primenjuje u nekim zemljama oni mogli da ponove zločin, recimo nekim predmetom, samo da bi zadovoljil­i osnovne motive. Jedino rešenje je kontrola od strane policije i kontrola od strane nevladinog sektora i države. Smatram da bi morao postojati javni registar za povratnike uz njihovu obavezu konstantno­g jav-

ljanja policiji i to je najbolji vid prevencije – priča nam Popović.

Kada je reč o tome šta policija može da uradi, to je da može povrtnika tek da drži na oku.

- Zamislite šta bi bilo kada bismo svakog osuđenika koji je odslužio kaznu tretirali kao mogućeg povratnika, koliko bi to ljudi bilo potrebno angažovati. Mi svakako te ljude na neki način držimo na oku. Imamo načine da takvim ljudima damo do znanja da pratimo njihovo delovanje, ali ukoliko u tome preteramo, oni mogu da nas sa pravom tuže zbog uznemirava­nja – objašnjava nam naš izvor iz policije.

Podsetimo, Murgaški je svoju prvu žrtvu, čistačicu iz škole, presreo u dvorištu škole, zatim je odvukao u okolno žbunje i silovao. Istog dana je identifiko­van i uhapšen i tada je osuđen na zatvorsku kaznu koja mu je istekla u julu 1998.

Polovinom oktobra 1998. ušao je u jednu novosadsku školu gde je učenicu D. S. (14) pod pretnjom odvukao u školski toalet i silovao. Mesec dana nakon odslužene desetogodi­šnje kazne zatvora, silovao je Novosađank­u L. D.

 ??  ?? OSNIVAČ INICIJATIV­E ZA UVOĐENJE DOŽIVOTNOG ZATVORA ZA UBICE DECE IGOR JURIĆ UPOZORIO JE JAVNOST PUTEM TVITERA DA JE PUŠTEN na SLOBODU VIŠE PUTA OSUĐIVANI SILOVATELJ
OSNIVAČ INICIJATIV­E ZA UVOĐENJE DOŽIVOTNOG ZATVORA ZA UBICE DECE IGOR JURIĆ UPOZORIO JE JAVNOST PUTEM TVITERA DA JE PUŠTEN na SLOBODU VIŠE PUTA OSUĐIVANI SILOVATELJ
 ??  ?? Dušan Murgaški zvani Pikaso je u tri navrata osuđivan na višegodišn­je zatvorske kazne zbog silovanja, a na teret mu se stavlja i obljuba učenice (14)
Dušan Murgaški zvani Pikaso je u tri navrata osuđivan na višegodišn­je zatvorske kazne zbog silovanja, a na teret mu se stavlja i obljuba učenice (14)
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia