Blic

Puta, tek 15. ga agonije

„ZEMUN“I VMA NAŠLI REŠENJE

-

ćudne tumore koji su se javili na samom spoju nerava na podlaktici, presađival­i nerve, tetive... No, svih 14 puta, umesto da ustane zdrav, ovaj čovek nije mogao normalno da živi od bolova i tegoba.

- Lekari su se usresredil­i na ranu, što i jeste u neku dr marić sa svojim timom konačno oslobodili Čoveka nesnosnih bolova koji su trajali deceniju i po

ruku logično. Međutim, niko nije prepoznao bol, simpatički bol koji nema veze sa lokalnom ranom - priseća se dr Mihajlović.

Zajedno sa dr Miljanom Mihajlović­em, nesrećnog čoveka pregledao je i dr Milan Spaić, načelnik neurohirur­gije KBC “Zemun”, koji se inače bavi neurohirur­gijom bola.

- Dr Spaić je odmah posumnjao da je u pitanju simpatička bol. Naš kolega, anesteziol­og dr Tode Dragićević, dao je pacijentu blokade u stelatni ganglion. Nakon tih blokada, bol mu je prestajala na nekoliko sati ili ceo dan, što nam je bio jedan od dokaza da smo na pravom putu i da je problem zapravo simpatički nerv - pojašnjava dr Mihajlović.

Usledile su nedelje konzilijum­a i proučavanj­a stručne literature.

- Kao jedan od predloga u literaturi bila je i otvorena metoda prilikom koje bismo mu skidali četvrto rebro, ali to bi bila velika operacija sa neizvesnim ishodom. Tada smo stupili u kontakt sa dr Nebojšom Marićem, grudnim hirurgom sa VMA koji radi tu simpatekto­miju kod problema prekomerno­g znojenja i ima iskustva sa tom operacijom koja je potpuno ista kao kod bola - priča dr Miljan Mihajlović.

Nakon još jednog zajedničko­g konzilijum­a, odlučeno je da operacija bude urađena torakoskop­ski.

- Dr Tode Dragićević je vodio anesteziju i uspeo je da stavi tubu u samo jedno plućno krilo, a ovo drugo je bilo kolabirano. To je važno kako bi operacija uopšte mogla da se izvede. Zatim je dr Marić presekao ganglion, taj simpatički put i konačno smo pacijenta oslobodili bola dugog 14 godina, a sama operacija nije trajala ni deset minuta - iskren je dr Mihajlović i dodaje da su u celoj priči veoma važni tim i međusobna saradnja.

 ??  ?? dr mihailović, dr spaić i
dr mihailović, dr spaić i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia