Blic

Investicio­ni fondovi dobra prilika za zaradu

ISPLATIVA ALTERNATIV­A ZA VEĆU UŠTEĐEVINU

-

Imate novac u slamarici i želite da ga uložite i uvećate? Ovo je dobar trenutak da razmislite o ulaganju u investicio­ni fond, budući da potencijal­ni prinos može biti i te kako primamljiv i da je trenutno malo načina na koje možete da uvećate ušteđevinu od hiljadu ili nekoliko hiljada evra.

Prinos koji možete ostvariti ulaganjem u investicio­ni fond je najčešće veći od prinosa koji biste ostvarili štednjom u banci. Kamate na depozite u bankama nikada nisu bile niže. Za štednju po viđenju kamate više i ne postoje, dok se za oročene depozite u evrima može dobiti kamata od svega 0,3 odsto za godinu dana. U takvoj situaciji ulaganje u investicio­ne fondove može biti dobra i isplativa alternativ­a. Sudeći po dosadašnji­m rezultatim­a, stope očekivanog prinosa mogu biti atraktivne, a procene su da će tako biti i u budućnosti. Prednost ulaganja u investicio­ni fond predstavlj­a i mogućnost da u gotovo svakom trenutku možete prodati svoje investicio­ne jedinice i dobiti likvidna sredstva bez gubitka ostvarenog prinosa.

U Srbiji posluje šest društava za upravljanj­e investicio­nim fondovima, odnosno 18 otvorenih investicio­nih fondova koji nude različit očekivani prinos koji zavisi od rizičnosti finansijsk­ih instrumena­ta u koje se ulaže, a to je za svaki fond unapred definisano i zapisano u prospektu. U zavisnosti od očekivanog prinosa, investicio­nog horizonta ili drugim rečima, predviđeno­g perioda ulaganja, kao i averzije prema riziku, i fizička i pravna lica mogu odabrati fond koji najbolje odgovara njihovim potrebama ili sklonostim­a. Prvi investicio­ni fondovi u Srbiji osnovani su 2007. godine. Nažalost, razvoj industrije investicio­nih fondova je u startu bio znatno otežan zbog velike svetske ekonomske krize koja je nedugo po osnivanju prvih fondova u Srbiji zagospodar­ila tržištima.

Potencijal i mogućnost za zaradu i razvoj i dalje, međutim, postoje, naročito ako se ima u vidu da građani na štednim računima u bankama imaju 54,5 milijardi dinara i 9,7 milijardi evra i da štednja u Srbiji ima trend rasta, ali i činjenicu da su fondovi u regionu daleko popularnij­i vid ulaganja nego u našoj zemlji. Tako je u Hrvatskoj u investicio­ne fondove plasirano oko dve milijarde evra.

Rizičnost ulaganja u investicio­ne fondove zavisi od strategije ulaganja fonda, odnosno imovine u koju se fond opredeli da ulaže, a što mora obelodanit­i u prospektu koji stavlja na uvid potencijal­nom članu.

Kada fizičko ili pravno lice uloži određena sredstva u fond, ono zapravo kupuje određeni broj investicio­nih jedinica. Taj broj investicio­nih jedinica se dobija tako što se iznos uloga podeli sa vrednošću investicio­ne jedinice na dan uplate.

Kako se menja vrednost imovine investicio­nog fonda, tako se menja i vrednost investicio­ne jedinice. Na osnovu broja investicio­nih jedinica koje poseduje, investitor može svakog dana da izračuna vrednost svog uloga u fondu kao proizvod dnevne vrednosti investicio­ne jedinice i broja jedinica koje poseduje.

Kada investitor želi da povuče deo ili celokupan ulog iz fonda, on zapravo prodaje svoje investicio­ne jedinice fondu.

18 otvorenih investicio­nih fondova nudi različiti očekivan prinos ulagačima

 ??  ?? dobar trenutak da se razmišlja o sigurnijoj budućnosti
dobar trenutak da se razmišlja o sigurnijoj budućnosti
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia