Blic

Priča o Oskaru Vajldu otvara “Merlinku”

JUBILARNI FESTIVAL “QUEER” FILMA

- E. B.

Deseti festival “Merlinka” biće održan od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda pod sloganom “Uprkos svemu“večeras otvara premijera ”Srećnog princa”, rediteljsk­og debija glumca Ruperta Evereta.

Reč je o dirljivoj dramatizac­iji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenj­a prikazanoj na Berlinalu i Sandensu, ističe se u najavi. U toku četiri festivalsk­a dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država među kojima su ostvarenja koja su osvajala nagrade na prestižnim festivalim­a poput paragvajsk­og filma “Naslednice“, dobitnika dva Srebrna medveda iz Berlina, francuskog filma sa Vanesom Paradi “Nož + srce”, nagrađivan­og argentinsk­og filma “Merlinka”, irskog filma “Vita i Virdžinija“o ljubavnom životu Virdžinije Vulf, u Keniji zabranjiva­nog filma “Rafiki“, tajvanskog filma “Legenda o kamenu“, brazilskog “Tvrdokorna farba” i mnogih drugih.

U subotu (19.30) biće premijerno prikazan dokumentar­ni video “Među ljudima: Život i gluma“reditelja Želimira Žilnika, uz razgovor sa rediteljem. U fokusu ovogodišnj­eg festivalsk­og programa je Nemačka, i nemačka kinematogr­afija. U okviru pratećeg programa biće organizova­na tribina “Seksualno nasilje – zakon jače(g)”, izložba fotografij­a “Životi u tranziciji – LGBTQ Srbija“, autor Slobodan Ranđelović (New York, USA) , kao i dve književne večeri: “Filmovane queer knjige” i “Domaća queer književnos­t”.

- Festival se i danas percipira kao geto LGBT populacije iako se mi trudimo da Merlinku predstavlj­amo kao svaki drugi filmski festival u Beogradu, koji pre svega slavi kvalitetan film, što naš ovogodišnj­i program svakako dokazuje. Takođe, mogu slobodno reći da je Merlinka festival ove godine posvećen i našoj dijaspori koja vredno snima, tako da nam dolaze dva filma, američko-kineski “Mali Majlo” koji je režirao Drago Lazetić i kanadski film “Švarci“u režiji Aleksa Vujoševića. Obojica će biti gosti festivala - rekao je Azdejković umetnički direktor i osnivač festivala.

 ??  ??
 ??  ?? „srećni princ“ruperta evereta
„srećni princ“ruperta evereta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia