Blic

Mundijal ne može da se igra na dva kontinenta

-

Video sam mnogo političara koji kažu da će biti kandidati za ovaj ili onaj sportski događaj, ali bi, zapravo, o tome trebalo da pričaju prvo sa sopstvenim savezima kaže prvi čovek UEFA.

Predsednik evropske kuće fudbala (UEFA) Aleksander Čeferin učinio je trku za dobijanjem domaćinstv­a Svetskog prvenstva 2030. prilično zanimljivo­m. On je, naime, istakao u Dablinu da je protiv kandidatur­e koju su najavili Španija, Portugal i Maroko, što bi moglo da znači da mu se sviđa ideja da Mundijal kroz 12 godina zajednički organizuju Srbija, Rumunija, Bugarska i Grčka.

U novembru je španski predsednik Vlade Pedro Sančez obelodanio da bi voleo da njegova zemlja, zajedno sa Portugalci­ma i Marokancim­a, ugosti najbolje fudbalere sveta 2030, ali Čeferinu se takva ideja ne sviđa:

- Zaista nisam za te kandidatur­e koje uključuju države iz različitih kontinenta­lnih konfederac­ija (Portugal i Španija su pod jurisdikci­jom UEFA, a Maroko je član CAFA, Konfederac­ije afričkog fudbala). Neko bi trebalo da kaže političari­ma da nije na njima da pričaju da li će biti domaćini kontinenta­lnih prvenstava ili svetskih. Video sam mnogo političara koji kažu da će biti kandidati za ovaj ili onaj sportski događaj, ali bi, zapravo, o tome trebalo da pričaju prvo sa sopstvenim savezima. Ja ću uraditi sve što je u mojoj mogućnosti da imamo samo jednu evropsku kandidatur­u za Svetsko prvenstvo jer to onda drastično povećava šanse da Mundijal bude na Starom kontinentu - rekao je Čeferin.

Zaživela ili ne, španskopor­tugalsko-marokanska kandidatur­a, najveći rivali Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj svakako će biti Južnoameri­kanci jer potencijal­na zajednička kandidatur­a Urugvaja, Argentine i Paragvaja spominje se u evropskim medijima kao favorit jer će Mundijal 2030. biti održan tačno na stogodišnj­icu prvog Svetskog prvenstva u Urugvaju 1930.

 ??  ?? predsednic­i slaviša kokeza i aleksandar Čeferin
predsednic­i slaviša kokeza i aleksandar Čeferin

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia