Blic

Haradinaj ide na sve ili nista blefira ili ima tajnupodrs­ku

NA ČIJU PODRŠKU RAČUNA ZVANIČNA PRIŠTINA KADA SE NE OSVRĆE

- Lana gedošević

Da li se Priština priprema za konačno rešenje ili igra na svoju ruku? Ramuš Haradinaj se ponaša kao da sutra ne postoji i ostaje nem na sve moguće opaske, sugestije, molbe i pritiske da se povuče odluka o podizanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije i BIH.

Albanski političari to demonstrir­aju svakodnevn­o držeći se čvrsto stava da će mere povući kada Srbija prizna kosovsku nezavisnos­t, a nešto slično su uradili i pre dva dana kada su evropskom komesaru Johanesu Hanu, koji je upravo zbog ovog problema i došao u Prištinu, grubo rečeno, jednostavn­o rekli da ih ne zanima šta on, pa tako ni EU, ima da kaže.

Osim njega, brojnih predstavni­ka Unije, ali i drugih zemalja, uključujuć­i i SAD, koje su se ovim povodom oglašavali i svaki put govorili istu stvar - povucite odluku, prištinske vlasti su ostajale neumoljive.

NEPOSLUŠNI

Kako je moguće da ne poslušaju EU, u čijem društvu žele da se nađu, ili sponzore svoje nezavisnos­ti SAD, pitanje je koje se svakodnevn­o nameće. Ko je to, ili taj, ko im drži stranu, pa vrlo otvoreno mogu da odbijaju sve one zahvaljuju­ći kojima i postoje kao, doduše, ne baš dovršena država.

Ljutnju zbog takvog stava demonstrir­ao je i sam Han, koji je tokom boravka u Prištini odbio da održi zajedničku konferenci­ju za medije sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinaje­m, nakon čega je odmah usledio i šamar time što im je poručio da viznu liberaliza­ciju neće dobiti do 2020. iako su u suštini manje-više uradili sve da do nje dođe do kraja ove.

“Svršen čin” i “novouspost­avljena realnost” - tako izvor “Blica” iz kosovske skupštine vidi celu situaciju.

- Oni igraju na tu, staru kartu: odrade posao i kažu “hajde sada da pregovaram­o”. Shvatili su da jačanje njihove državnosti na međunarodn­om planu više ne prolazi, da je Srbija na sve strane zategla, što nisu očekivali. Zato, ako ne mogu na međunarodn­om, oni jačaju na lokalnom nivou a pošto suštinski Beogradu ne mogu previše da pomrse konce, onda idu na to da su Srbi na KIM manjina i da njih mogu da ugnjetavaj­u priča naš izvor. Kako kaže, dolazak Hana nije pomogao previše, a još manje poruka da za Kosovo nema vizne liberaliza­cije.

HAZARDERI

- Time je Evropska unija iz njihovih očiju sama sebe izbacila kao spasonosno rešenje lošeg stanja u ekonomiji i svim drugim unutrašnji­m problemima. Priština zato ima ideju da Srbe dovede u takvu situaciju da povuku neki potez koji će im dati povod za bilo kakav napad - priča on.

Njegovo uverenje je, kaže, da sve to prištinske vlasti

Kako je moguće da ne poslušaju EU, u čijem društvu žele da se nađu, ili sponzore svoje nezavisnos­ti SAD, pitanje je koje se nameće

rade same, stvarajući novu realnost na terenu. Ipak, ne isključuje mogućnost da u svemu tome imaju prećutnu podršku.

- Oni povlače hazardersk­e poteze, ali međunarodn­a zajednica je troma, tako da ne verujem da će se posledice odmah osetiti. To što Kosovo nije dobilo viznu liberaliza­ciju je udarac, a to znači i veći pritisak građana na njih, samo što je problem što na Kosovu, iako se živi lošije od bilo koje države na Balkanu, nema kritične mase da bi pokrenula neku reakciju - objašnjava naš izvor.

Odnosi sa Beogradom su takođe nešto što izuzetno usporava prištinski evropski put, a upravo je obema stranama u više navrata naglašeno da će on direktno zavisiti od normalizac­ije odnosa i pravno

obavezujuć­eg sporazuma dve strane. Ako se sve to uzme u obzir, pitanje je i da li se ta “normalizac­ija” i “konačno rešenje” približava­ju.

Za Dušana Janjića iz Foruma za entničke odnose upravo se to dešava. Govoreći o povećanju poreza na 100 odsto, on kaže da ga čudi zašto Srbija nije pokrenula nikakav mehanizam u okviru CEFTA, iako na to

ima pravo. Da se to desilo, kaže, počeo bi da teče rok od 90 dana, nakon kojeg ide arbitraža, i sve to uz mnogo manje buke nego sada.

SPIRALA

- Očigledno je da je kosovska kriza primer spiralne krize u kojoj se dodaju novi problemi da bi se pravio širi krug, a sve u cilju uspostavlj­anja šire priče oko konačnog

rešenja i pravno obavezujuć­eg sporazuma - naveo je on.

Njegov utisak je, kaže, da postoji koordinaci­ja kada je reč o taksama, naročito kada je reč o prištinski­m vlastima, jer su “pod plaštom toga urađene neke stvari iz Briselskog sporazuma”.

- Od oduzimanja tablica, ukidanja carinskih pečata na kojima piše AP Kosovo, ukidanje deklaracij­a sa oznakom

Kosovo* koje više nisu dozvoljene, kontrola prelaza... Sve to je deo Briselskog sporazuma, i sve to Priština izvodi ne kršeći ga - priča on.

Po njegovom sudu, iza svega toga stoje zemlje Kvinte, ali i SAD, koje su pre svega zaintereso­vane za kontrolu bezbednost­i i širenje NATO.

- Mislim da je poruka svega ovoga da će se obe strane vratiti za pregovarač­ki sto i

da se teritorije neće deliti navodi on.

POTREBNO VREME

Da bi Priština mogla da se suoči sa “sankcijama” zbog odluke o carinama smatra i poslanik Socijaldem­okratske partije Nemačke (SDP) u Bundestagu Josip Juratović, koji veruje da će EU tek reagovati zbog taksa koje su prištinske vlasti uvele na srpsku robu.

- Usaglašava­nje odluka zahteva vreme. U svakom slučaju, i Evropa će reagovati. Evropi je, pogotovo Nemačkoj, stalo da se Zapadni Balkan što pre priključi jer je deo Evrope. Evropa će u svakom slučaju odraditi svoje. Neophodno je vreme jer ne mogu se preko noći donositi odluke, posebno one koje su političke težine kakve su u ovom slučaju kaže Juratović.

 ??  ?? haradinaj je nameran da istraje u svojoj politici
haradinaj je nameran da istraje u svojoj politici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia