Blic

Rat nije opcija

- IVAN JOVANOVIĆ, šef deska

„Nadam se da nećemo morati da upotrebimo svoju vojsku, ali nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu. Ne možemo da gledamo kako neko sprovodi novo etničko čišćenje“, rekla je pre dva dana premijerka.

Dan kasnije je pojasnila: „Dosta je bilo toga, hajde da ratujemo inovacijam­a, naukom. Ali šta ako neko želi da izvrši etničko čišćenje, šta bi rekao bilo koji premijer u Evropi“.

Oglasio se i predsednik Vučić: „Ne volim da koristim reč rat, niti mislim da je to dobro. Uveren sam da ćemo imati mir, da rata neće biti. Ali nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda, proterivan­ja naših ljudi, ma gde žive“.

#

Puške, bombe i tenkovi govore đavoljim jezikom. Tu dijaloga nema, nema pobednika

Jasno je da naša vlast sve vreme ističe da je dijalog put kojim Srbija ide. Jasno je i da albanska strana za to nema previše sluha i povlači jednostran­e posete i ugrožava mir. Ali...

Ali rat ne sme da nam bude nijedna od opcija. Ni poslednja ni krajnja ni eventualna. Siguran sam i da premijerka i predsednik to znaju. I zato su njihove izjave ohrabrujuć­e. Od rata neće nikome biti bolje. Ni Srbiji ni Albancima. A naročito neće biti bolje Srbima na Kosovu. Oni se nalaze već uveliko u neprijatel­jskom okruženju da bi još jedan rat na njihov kućnom pragu bio poguban.

Očigledno je da je njihova i perspektiv­a i budućnost i bezbednost ugrožena. Ali ona se samo u miru mora braniti. To izgleda kao nemoguća misija, kao Sizifov posao, ali drugog rešenja nema.

Puške, bombe i tenkovi govore đavoljim jezikom. Tu dijaloga nema, nema pobednika... To nas je istorija naučila, i to ne tako daleka nego ona bliska, najbliža. Akademik Duško Kovačević je baš na ovim stranicama pisao: „Mi dece za ratove više nemamo“. A sve i da imamo, ne damo. Vremena su teška, rešenja nisu laka. Jedno je jasno - do njih ratom nećemo doći. O ostalom možemo da raspravlja­mo.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia