Blic

Slobin mozak

KONTRA

-

Minulih desetak dana najviše su me uveseljava­la medijska naklapanja gde je završio mozak Slobodana Miloševića. I ozbiljni mediji, kao i oni što se greškom tako zovu, tražili su ga od Haga do Moskve. I sam bih se bavio tom temom da sam kojim slučajem, a srećom nisam, glavni urednik čega god, ali bih se ponajpre zapitao što su mu ga vadili i kad su to već učinili - šta su te analize pokazale... Ali nisam hteo o tome.

Pričao sam neki dan starom drugaru i kolegi kako bih se danas bavio tom temom, a on kaže da to i napišem. I evo poslušao sam ga. Dakle, mislim da mozak Slobodana Miloševića nikad nije ni odlazio iz Srbije i da su ta potonja traganja besmislena. Ako današnju vladajuću strukturu zamislimo kao centralni nervni sistem, svi će najpre reći da njime upravlja Aleksandar Vučić. To je, međutim, samo delimično tačno, jer svi pokazatelj­i u kom stadijumu se nalazi naše društvo govore nam da tim CNS-OM upravlja mozak Slobodana Miloševića.

Krenimo od medija: vlast stavlja pod kontrolu skoro sve televizije, koje danonoćno emituju najveći kič i primitiviz­am, novine, retki su izuzeci, veličaju ubice premijera Đinđića, promovišu ratne zločince, seju mržnju i crtaju mete na glavama svima koji drugačije misle, svađaju se sa svim susedima koji nisu Srbi, a svaki drugi dan objavljuju ratno stanje. Kriminalci postaju branioci države i zaštićeni biznismeni... Sudovi i tužilaštva postaju čuvari vlasti, a pravdu i pravo odmeravaju najviši državni funkcioner­i...

Da li nas ova atmosfera u društvu imalo podseća na devedesete, pa se onda pitamo gde je mozak Slobodana Miloševića. Rasut je on u glavama njegovih najboljih đaka i čini mi se da je svako dobio neki deo, jedino ništa nije zapalo Aleksandra Vulina, pa maskiran u paravojnik­a maršira bez cilja po Srbiji. Sličnu, ali znatno manju, ulogu imao je on i u vreme Miloševiće­ve vladavine.

Za potrebe ovog teksta, pošto sam laik, konsultova­o sam i stručnu literaturu, a sve sa ciljem da odgonetnem šta je kome od Miloševiće­vog mozga zapalo. Zadržaćemo se samo kod ovih najvažniji­h državnih čimbenika. Premijerki je izgleda zapao MALI MOZAK. To je deo mozga koji sluša naređenja, struktura i organizaci­ja su mu najjednost­avniji i zadužen je za regulaciju osnovnih funkcija za puko preživljav­anje i kontrolisa­nje pokreta. To je i logično jer je ona tu kratko da bi je zapalo nešto drugo.

MOŽDANU KORU su preuzeli ministar policije i šef BIA, jer je ona podeljena na dve hemisfere i svaka kontroliše jednu stranu tela, suprotnu: leva hemisfera kontroliše desnu stranu, dok desna strana kontroliše levu stranu... Meni to izgleda potpuno logično.

Predsednik­u države je zasluženo pripao deo mozga koji se zove FRONTALNI REŽANJ, koji se nalazi (što je potpuno prikladno vođi) u prednjem delu, tačno iza čela, i on je centar za kontrolu u mozgu, pretpostav­ljate - svega i svačega. Frontalni režanj je (citiram “Cognifit” ) uključen u planiranje, rezonovanj­e, rešavanje problema, rasuđivanj­e i kontrolu impulsa, kao i kontrolu emocija...

Još bih pogađao samo šta je to pripalo Ivici Dačiću i sve mi se čini da je to SLEPOOČNI REŽANJ, a koristi se u obradi zvuka i jezika, što je potpuno logično da je u vlasništvu čoveka koji najviše od svih voli kafanu, a i pesmu...

Nisam, pošto sam nestručan za anatomiju, uspeo da pronađem deo mozga koji bi mogao da utiče na naše sadašnje vladare da započnu neki rat sa susedima ili, kao Milošević, sa celim svetom. Nadam se i da je taj deo ostao u Miloševiće­voj lobanji.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia