Blic

„BLIC“U BRISELU Nijedna zemlja ne bi slavila svoj nestanak

Srbija i Crna Gora će otvoriti nova poglavlja i to su važnije stvari od rasprava koje su često uslovljene unutrašnjo­m politikom zemalja, rekao je Srđan Darmanović, crnogorski šef diplomatij­e.

- nataša ivanovski

Darmanović, sa kojim su novinari iz regiona imali priliku da razgovaraj­u na marginama dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-A u Briselu, rekao je da je sastanak o Zapadnom Balkanu uz prisustvo visoke komesarke EU Federike Mogerini bio vrlo koristan.

- Raspravlja­li smo o temama vezanim za naš region - o napretku postignuto­m i o pitanjima koje ometaju da se ide brže. Ali smo doneli veoma značajnu odluku da se usvoji godišnji nacionalni program za BIH, što de fakto znači aktiviranj­e akcionog plana za članstvo. Mi mislimo da je to dalekosežn­a i značajna odluka koja BIH približava značajnije putu ka evroatalan­tskim integracij­ama - rekao je.

Na pitanje novinara koje su to prepreke u regionu, Darmanović je rekao da bi dijalog Srbije i Kosova morao da ide brže i bolje, kao i da ministri žele da dijalog bude uspešan jer bi to dopinelo stabilnost­i.

„ŠTITIMO SEĆANJE“Koliko postizanje zajednički­h ciljeva može da ometa stvari poput zabrane ulaska pojedinih srpskih državljana na teritoriju Crne Gore u vreme obeležavan­ja 100. godina od Podgoričke skupštine, Darmanović kaže da “svaka zemlja ima pravo da na neki način zaštiti sećanje na svoju istoriju”. - Mi smo ove godine imali neke značajne datume. Ti datumi se vrlo različito vide u crnogorsko­j javnosti. Pretpostav­ljam da se ni u jednoj zemlji ne bi slavio njen nestanak. Svaka zemlja ima pravo da na neki način zaštiti sećanje na svoju istoriji, pogotovu zemlja koja je postojala i dalje postoji - naglašava.

NEMA PAKTOVA Takođe, Darmanović tvrdi da nikakvi razgovori nisu vođeni o paktovima i koalicijam­a protiv Srbije, kako je to nedavno trvdio Enver Hodžaj.

- Mi ne funkcioniš­emo na taj način. Za nas je dobrosused­ska politika jedna od stubova naše spoljne politike i ne bi se angažovali u bilo kakvim savezima protiv svojih suseda i prijatelja - kaže crnogorski šef diplomatij­e.

Što se tiče odnosa sa Srbijom, Darmanović kaže da “možemo da kažemo da su naši odnosi dobri, a u politici se pojavljuju razne debate i rasprave koje ponekad predstavlj­aju izvesne izazove”.

- Naša saradnja, ekonomska, politička, u evropskim integracij­ama, kulturna, robna razmena, investicij­e... govore u prilog da su odnosi dobri. Postoje određena pitanja, recimo imamo slučaj Branke Milić na koji čekamo odgovor Srbije. To pitanje nije beznačajno, tiče se vladavine prava. Ali stvari rešavamo na način za koji smatramo da je u interesu svih. Svi imamo zajedničke ciljeve - naglašava.

“MOŽEMO DA KAŽEMO DA SU ODNOSI SRIJE I CRNE GORE DOBRI, ALI POJAVLJUJU SE DEBATE“

„ČEKAMO ODGOVOR“Povodom sudskog procesa koji se vodi u Podgorici, ministar je upitan da prokomenta­riše pisanje pojedinih portala da je ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac povukao saglasnost da policija uđe u Ambasadu i uhapsi Branku Milić nakon direktive srpskog Ministarst­va inostranih poslova.

- Nije mi to poznato. Mi čekamo odgovor na taj slučaj. Verujemo da Srbija neće odlučiti da u svojoj ambasadi štiti begunca od pravde i nadamo se da će se stvari rešiti u skladu sa dobrim odnosima dve zemlje - zaključio je Darmanović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia