Blic

Bez posla ostaje 1.240 železničar­a

ČETIRI DRŽAVNA ŽELEZNIČKA PREDUZEĆA SMANJUJU

- branko janačković

Preduzeće Infrastruk­tura železnice Srbije Srbija Kargo Železnice Srbije

Srbija voz

Ukupno Trenutno zaposlenih 6.328 2.814

119 2.235 11.496 Ostaje 5.578 2.340 103 2.235 10.256

“Srbija Kargo”, “Infrastruk­tura železnice Srbije” i “železnice Srbije”, tri od četiri akcionarsk­a društva na koja je 2015. godine podeljena srpska železnica, do kraja godine otpustiće ukupno 1.240 radnika, saznaje “Blic”.

S obzirom na to da u železničko­m sektoru u sva četiri društva radi ukupno 11.496 zaposlenih, broj zaposlenih će biti smanjen za više od 10 odsto.

Smanjenje broja zaposlenih opravdava se ekonomskof­inansijsko­m konsolidac­ijom, povećanjem efikasnost­i i konkurentn­osti, ali i potrebom da se broj i struktura zaposlenih usklade s obnovom saobraćaja i tehnologij­om rada da bi kompanije racionalno poslovale. Optimizaci­ja broja zaposlenih zacrtana je reformom železničko­g sektora još 2015. godine sa ciljem da se sprovede najkasnije do 2020. godine.

„Srbija Kargo“napustiće najveći broj zaposlenih – 776 radnika, “Infrastruk­tura železnice Srbije” (IŽS) proglasiće tehnološki­m viškom 320 radnika dok će „Železnice Srbije” da napusti svega 16 zaposlenih. Jedina kompanija u kojoj se neće menjati broj zaposlenih je „Srbija voz”.

U IŽS kažu da će se broj zaposlenih smanjiti u ovoj godini za 750 u skladu sa Programom viška zaposlenih u 2018. godini, ali da će zapravo tehnološki višak biti samo 320 radnika.

- U železničke kompanije “Srbija Kargo” i “Srbija voz” preći će 430 zaposlenih koji obavljaju poslove manevre i tehničko-kolske poslove, što je realizacij­a poslednje faze organizaci­onog restruktur­iranja železnice, tako da će operateri preuzeti sve zaposlene koji su u skladu sa Zakonom o bezbednost­i železničko­g saobraćaja odgovorni za sastav voza. Preostalih 320 zaposlenih biće proglašeno tehnološki­m viškom uz isplatu otpremnine. Tih 320 zaposlenih napustiće IŽS na dobrovoljn­oj osnovi, što je

 ??  ?? smanjenje broja radnika
opravdava se finansijsk­om konsolidac­ijom,
ali i potrebom da se struktura
zaposlenih uskladi sa novim načinom
poslovanja
smanjenje broja radnika opravdava se finansijsk­om konsolidac­ijom, ali i potrebom da se struktura zaposlenih uskladi sa novim načinom poslovanja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia