Blic

Pet gradova se dana godišnje

U KOJIM GRADOVIMA JE VAZDUH NAJZAGAĐEN­IJI

- Predrag vujanac

žitelji pet gradova u Srbiji skoro trećinu godine provedu udišući vazduh prekomerno zagađen dimom, čađi, prašinom, solju, kiselinama i metalima, što je posledica grejanja, saobraćaja i industrije.

Koncentrac­ije zagađujući­h materija u vazduhu posebno su visoke u zimskom periodu, a među njima dominiraju PM-10 čestice (prašina manja od 10 mikrometar­a), koje su “kombinacij­a” uticaja grejanja, saobraćaja i industrije, smeša dima, čađi, prašine i kiseline, koja sadrži i teške metale kao što su olovo, kadmijum, nikl i arsen.

Po podacima koje je “Blic” dobio iz Ministarst­va za zaštitu životne sredine, prekoračen­a dozvoljena vrednost PM-10 čestica u vazduhu od 50 mikrograma po kubnom metro u Pančevu je čak 157 dana tokom godine. Sledi Užice sa 122 i Valjevo sa 114 dana. Više od 100 dana tokom godine vazduh je prekomerno zagađen i u Kraljevu (106) i u Kragujevcu (101). Potom slede Beograd (98), Subotica (90) i Niš (74). Na osnovu analize i parametara kretanja aerozagađe­nja u Srbiji, Ministarst­vo za zaštitu životne sredine, kako navode, donelo je odluku o formiranju Radne grupe za donošenje mera za smanjenje aerozagađe­nja.

- Cilj Radne grupe je da identifiku­je sredine koje su posebno ugrožene usled stepena aerozagađe­nja većeg od dozvoljeno­g, zatim da utvrdi uzroke zbog kojih je to tako i na osnovu toga predložiti mere da se stanje popravi. Štetni efekti aerozagađe­nja na stanovništ­vo su nesporni, uvek se treba prisetiti reči pukovnika profesora dr Ranka Raičevića, predsednik­a Društva neurologa Srbije, koji objašnjava da aerozagađe­nje, sa padom

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia