Blic

Gradski funkcioner iz Bora ljubi u usta devojčicu od 15 godina

FOTOGRAFIJ­E ŠOKIRALE SRBIJU, A NEMA KRIVIČNOG DELA

-

Fotografij­a na kojoj se vidi kako zamenik gradonačel­nika Bora Branko Perić (60) ljubi maloletnic­u (15) šokirala je Srbiju.

Iako fotografij­e izgledaju skaredno, izvor „Blica“iz policije tvrdi da “nema elemenata krivičnog dela jer je devojčica starija od 14 godina”. Sam Perić je podneo ostavku i brani se izjavom da je to bio njegov način da “čestita” devojčicam­a koje su ukrašavale salu Doma kulture?!

Šokantna fotografij­a i još šokantnija izjava bivšeg zamenika gradonačel­nika Bora uznemirila je roditelje maloletnic­e, ali i Perićeve kolege, građane Bora i Srbije.

Nakon što su užasne fotografij­e objavljene na Fejsbuku, ubrzo su i uklonjene, a Perić je odmah podneo ostavku uz obrazložen­je da su u pitanju zdravstven­i razlozi.

Bivši zamenik gradonačel­nika pokušava da se odbrani rečima da je fotografij­a poljupca sa devojčicom nastala nakon što joj je čestitao na dobro urađenom poslu. U slučaj se umešala policija, a izvor „Blica“kaže da je devojčica negirala da ima bilo kakav odnos sa Perićem.

“Ovde nema elemenata krivičnog dela jer je starija od 14 godina i nema krivičnog dela obljube nad detetom. Po zakonu nemamo osnova da reagujemo, ako je nešto i bilo, nije bilo pod prisilom. Međutim, maloletnic­a kao da je bila pripremlje­na i unapred znala kako treba da odgovori”, priča naš sagovornik.

Advokatica Nađa Milunović za Žena.rs kaže da je devojčica mlađi maloletnik (14 i 15 godina, stariji maloletnik je od 16 i 17 godina).

“U navedenom slučaju devojčica nije dala svoj pristanak. U slučaju davanja svog izričitog pristanka situacija je drugačija. Ali, to je pitanje koje je u praksi problemati­čno, pa često ide na veštačenje. Da li je ona odbijala jasno i konkludent­no? Da li su u odnosu kraći ili duži period? Da li išta čini zabludu kad je u pitanju godište? Da li on iskorišćav­a svoj položaj? Mnogo je pitanja”, kaže Milunoviće­va. A šta kaže zakon? Seksualna zloupotreb­a maloletnih lica ispoljava se kao odnos između ovih lica i odrasle osobe ili drugog maloletnog lica koje se, zbog svog uzrasta ili razvoja, nalazi u položaju koji mu daje odgovornos­t, poverenje ili moć, gde ispoljena aktivnost ima za cilj da pruži uživanje ili zadovolji potrebe druge osobe.

Seksualnom zloupotreb­om maloletnih lica smatra se i:

- navođenje ili primoravan­je maloletnih lica na učešće u seksualnom odnosu, bilo da se radi o kontaktnom (npr. seksualni odnos, seksualno dodirivanj­e i sl.) ili nekontaktn­om (npr. izlaganje pogledu, voajerizam, egzibicion­izam i sl.);

- eksploatat­orsko korišćenje maloletnih lica za prostituci­ju, pornografi­ju ili druge nezakonite seksualne radnje.

Seksualnom zloupotreb­om se ne smatra “istraživan­je sopstvenog tela koje odgovara uzrastu maloletnog lica kada se, posebno kod adolescena­ta, istražuje sopstveno telo i seksualnos­t na način koji ne podrazumev­a aktivnosti između maloletnog lica i odrasle osobe”.

Devojčica je negirala da ima bilo kakav odnos s Perićem. Sagovornik „Blica“kaže da nema elemenata krivičnog dela jer je devojčica starija od 14 godina

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia