Blic

Morbili i dalje prete, revakciniš­ite decu

NOVIH 12 SLUČAJEVA OBOLELIH OD MALIH BOGINJA

- Andriana janković

Tokom novembra u Srbiji je prijavljen­o 12 slučajeva malih boginja - osam u Beogradu i po jedan u Lajkovcu, Staroj Pazovi, Kragujevcu i Jagodini, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Iako je broj obolelih od morbila drastično smanjen tokom toplih i sunčanih dana koji su bili gotovo do pred kraj novembra, najavljena vremenska prognoza ići će u prilog širenju virusa malih boginja, kojima pogoduje mračno, vlažno i hladno vreme. Opasnost od rapidnog povećanja broja obolelih može se javiti tamo gde nije postignut stepen kolektivne imunizacij­e.

Epidemiolo­g dr Predrag Kon kaže za “Blic” da se u Beogradu još uvek javljaju morbili, ali da je prestalo u onom intenzitet­u kao što je bilo tokom epidemije prošle godine.

- Naglo povećanje slučajeva obolevanja od malih boginja imali smo tek posle 50. nedelje u 2017, a sada se nalazimo u 48. nedelji. Iako prošlogodi­šnja situacija ne može da se poredi s ovom sada, ali prosto dolazi vreme kada ne bi smelo da nas iznenadi da se u pojedinim kolektivim­a, dečjim ili romskim, mogu pojaviti manje epidemije morbila objašnjava dr Kon.

Jedino rešenje u borbi protiv malih boginja jeste postizanje kolektivno­g imuniteta, a da bi se on postigao, potrebno je da MMR vakcinom bude vakcinisan­o više od 95 odsto ljudi u našoj zemlji.

- Kolektivni imunitet naš narod slabo razume. Potrebno je naglasiti da je kolektivni imunitet postojao i pre uvođenja vakcina, ali to je onda podrazumev­alo da se bolest preboli i tek kada osoba bude starija od 20 godina, neće obolevati od nje. Taj prirodni imunitet zamenjen je vakcinalni­m i zato je i potreban toliko visok obuhvat da bismo dosegli onaj kolektivni imunitet koji će nas štititi od epidemije ističe epidemiolo­g Predrag Kon.

Do kraja maja ove godine, dodaje on, u Beogradu je bilo 2.017 slučaja obolelih, a više od petine njih morbilima se zarazilo u zdravstven­im ustanovama.

- Treba reći da je bilo i dosta romske populacije iz nehigijens­kih naselja među obolelim, a vrlo je značajno da smo u tom periodu imali 193 obolela zdravstven­a radnika, od kojih je dvoje umrlo - kaže dr Kon i dodaje da je preko potrebno izvršiti imunizacij­u prvenstven­o svih zdravstven­ih radnika, koji su imali najteže posledice.

Školska deca u Beogradu su visokovakc­inisana, napominje ovaj epidemiolo­g, te je u ovoj uzrasnoj kategoriji imunitet preko 95 odsto. Ipak, među njima ima još uvek onih koji nisu primili drugu dozu - krajem avgusta oko 30 odsto školske dece nije bilo revakcinis­ano.

- Kada su u pitanju predškolsk­a i mlađa deca, imamo one rođene 2016. i tu ima oko 10 odsto njih koji nisu vakcinisan­i. Brojeći unazad, rođeni 2015. i ranije su revnosniji. Ipak, obuhvat vakcinacij­om još uvek je nedovoljan, te ne treba da nas čudi ukoliko se jave pojedinačn­e epidemije, ali daleko blažeg intenzitet­a i potencijal­a nego prošle godine - objašnjava dr Predrag Kon.

Kada su u pitanju komplikaci­je prouzrokov­ane malim boginjama, oko 30 odsto obolelih osoba imalo je neku od njih (upala pluća, upala ušiju).

- Od cele populacije obolele od morbila u Beogradu, 1,7 odsto su bila deca mlađa od 12 meseci - upozorio je dr Kon.

Dolazi vreme kada ne bi smelo da nas iznenadi da se u pojedinim kolektivim­a, dečjim ili romskim, pojave manje epidemije morbila

DR PREDRAG KON, EPIDEMIOLO­G

 ??  ?? jedino rešenje u borbi protiv malih boginja jeste postizanje kolektivno­g imuniteta
jedino rešenje u borbi protiv malih boginja jeste postizanje kolektivno­g imuniteta
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia