Blic

USTANITE! U TOM POLOŽAJU TELO ZNA DA LI JE SITO

JAGODA JORGA O APETITU I HORMONIMA GLADI Hormoni su odgovorni za kilograme. Leptin je za skladišten­je masnih naslaga, a hormon grelin stimuliše mozak da šalje signal da treba da jedemo. Šta se dešava kada ovi hormoni nisu u ravnoteži, objašnjava prof. dr

- Jelena vukelić

Jedni razlog gojaznosti pronalaze u nedovoljno­j istrajnost­i da se odupru primamljiv­om mirisu i ukusu hrane, drugi okrivljuju hormone, a mi smo pitali prof. dr Jagodu Jorgu da li je istina negde u sredini.

- Ključni hormon koji luči masno tkivo je leptin, odgovoran za smanjenje apetita. Pored njega, masne ćelije luče preko 20 supstanci koje utiču na krvni pritisak, ali i na rad drugih žlezda i organa - kaže naša sagovornic­a.

Porast nivoa leptina daje informacij­u mozgu da je organizam sit i apetit se smanjuje, dok pad nivoa signalizir­a mozgu da je organizam gladan i apetit se stimuliše. On pomaže mozgu da napravi ravnotežu između unosa i potrošnje hrane.

- Kod gojaznih osoba postoji tzv. leptinska rezistenci­ja, pa kod njih nivo leptina mora da bude u mnogo većim koncentrac­ijama da bi ispoljio dejstvo. To je svojevrsta­n paradoks jer, iako ga ima u zavidnim količinama zbog viška masnog tkiva koje ga luči, on nije u stanju da obuzda apetit - kaže prof. dr Jorga.

Nažalost, zbog brzinskih dijeta nivo leptina u krvi opada, a kako se smanji njegova koncentrac­ija, tako se pojačava apetit i usporava metaboliza­m, pa posle dijeta brzo nadoknadim­o izgubljene kilograme.

Još jedan hormon koji diktira koliko hrane ćemo jesti zove se grelin. To je hormon gladi ili apetita i luče ga ćelije želuca, pa zato naša sagovornic­a kaže da sve kreće iz stomaka.

- Dok smo gladni, nivo grelina izuzetno je visok. Kod normalno uhranjenih osoba taj nivo za vreme obeda drastično pada, dok kog gojaznih osoba ne opadne dovoljno da bi mozgu signalirao da su siti. Kod njih grelin toliko izmeni svoju funkciju da takva osoba ne može da izdrži glad. Zato je važno da se količina masnog tkiva svede na normalu da bi i lučenje leptina i grelina bilo u normalno - kaže prof. dr Jorga.

Fiziologij­a delovanja hormona je jasna, ali da li možemo da istrpimo glad i pobedimo hormone?

- Hormoni nisu odgovorni za izlete sa hranom podstaknut­e nervozom, dosadom. Zato menjajte loše navike. Takođe, nemojte ležati ceo dan, jer ozbiljna hipoteza kaže da naša unutrašnja vaga koja meri rezerve funkcioniš­e samo u uspravnom položaju. Ona šalje signale mozgu koji kaže: smanji unos, povećaj aktivnost, rezerve su ti popunjene. A u ležećem položaju taj pomoćnik ne funkcioniš­e - kaže naša sagovornic­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia