Blic

Domaći eksperti u „Industriji 4.0“

-

Kompaniju „Inmold“iz Požege strani eksperti smatraju jednim od vodećih primera među srpskim kompanijam­a koje već primenjuju metode i obrasce četvrte industrijs­ke revolucije.

Inmold je porodična kompanija koju je 2006. godine osnovao diplomiran­i inženjer mašinstva Goran Janković. Nakon 20 godina rada u industriji brizganja plastike, on je osnovao firmu „Inmold“u nameri da započne proizvodnj­u alata za brizganje plastike.

Na samom početku, te godine, u firmi je počelo da radi 6 ljudi, sa svega par mašina za obradu metala i nekoliko računara. Napornim radom i konstantni­m usavršavan­jem, firma je izuzetno brzo napredoval­a, zapošljava­la nove ljude, investiral­a u opremu, širila poslovne delatnosti i usvajala nove proizvode.

Danas, 12 godina kasnije, kompanija „Inmold“zapošljava preko 250 ljudi i može se pohvaliti sa preko 40 inženjera, najsavreme­nijim CNC mašinama i modernim proizvodni­m halama. Kupci „Inmoldovih“proizvoda su preko 90% strane kompanije, na pet kontinenat­a. Poslovne delatnosti kompanije pored izrade alata za brizganje, danas uključuju i razvoj i izradu IML robota koji se koriste za proizvodnj­u plastične ambalaže. Takođe, u kompaniji se radi brizganje plastičnih delova, kao i izrada raznih mašinskih delova od najzahtevn­ijih materijala. Bitno je napomenuti da „Inmold“poseduje sertifikat­e ISO 9001 i ISO 14001, a da je u završnoj fazi za dobijanje IATF 16949 koji se odnosi na rad u auto-industriji.

U svakodnevn­om radu, rukovodstv­o i zaposleni u „Inmoldu“se vode izrekom da onog trenutka kada prestane da se napreduje, počinje da se nazaduje, što se očigledno može primetiti u svakom delu kompanije. Pored svakodnevn­ih obuka i seminara za sve zaposlene, firma je 2011. godine prva u Srbiji pokrenula sistem dualnog obrazovanj­a. Kroz saradnju sa Tehničkom školom u Požegi kroz ovaj program je prošlo preko 100 učenika te srednje škole, ali i drugih tehničkih škola.

Da bi svojim kupcima obezbedili sredstva i usluge koje će im pomoći da ostvare svoj pun potencijal, „Inmold“je počeo da ulaže u transforma­ciju ka „Industriji 4.0“. To je najviše primetno u alatima i IML robotima. U alate za brizganje plastike se ugrađuju senzori za temperatur­u, pritisak, merenje broja ciklusa i drugi senzori koji u realnom vremenu daju podatke koji omogućuju praćenje, unapređiva­nje i otklanjanj­e problema u proizvodnj­i. Svrha IML robota je da se automatizu­je proizvodnj­a plastične ambalaže. „Inmold“svojim kupcima može da obezbedi kompletnu liniju koja počinje sipanjem plastičnog granulata u mašinu za brizganje plastike, a završava se sa gotovim proizvodom „ustrečovan­im“na paleti.

„Inmold“je sada u procesu pokretanja proizvodnj­e na još jednoj lokaciji u Srbiji, u Priboju. U toku su završni radovi na hali koja se nalazi u sklopu Slobodne zone Priboj, u kojoj će u početku biti zaposleno 20 ljudi.

KOMPANIJA „INMOLD“ZAPOŠLJAVA PREKO 250 LJUDI, MEĐU KOJIMA JE I OKO 40 INŽENJERA

 ??  ?? već "# godina posluje firma za proizvodnj­u alata za brizganje plastike
već "# godina posluje firma za proizvodnj­u alata za brizganje plastike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia