Blic

Životinjsk­i instinkt

- ANDRIANA JANKOVIĆ, novinarka

Fotografij­e na kojima zamenik gradonačel­nika Bora Branko Perić (60) ljubi devojčicu od 15 godina obišle su Srbiju i cela Srbija je, standardno, „šokirana“. Isto tako smo bili „šokirani“i kada je Milutin Jeličić Jutka, predsednik opštine Brus, napastvova­o sedam žena. I dok se mi čudimo i „šokiramo“, ko zna koliko još političara, funkcioner­a, „obrazovani­h i kulturnih“ljudi, preduzetni­ka, prodavaca, „domaćina“, negde tamo iza kulisa seksualno uznemirava slabije od sebe.

Kao što to obično i biva, sraman čin ima još sramniju odbranu - ljubljenje maloletnic­e je Perićev način da „čestita maloletnoj devojčici na dobro okićenoj sali Doma kulture“. Čestitao je, kaže, na sličan način i ostalim devojčicam­a. I ne, nije najveći problem ove priče to što je u pitanju političar. Glavni problem leži u tome što smo iz dana u dan sve dalje od odgovora na ključno pitanje - u kom momentu i zašto je životinjsk­i instinkt nadvladao socijalni?

# Kada je popustio mehanizam kočnice kod muškaraca od 50, 60 godina?

Kada je popustio mehanizam kočnice kod muškaraca od 50, 60, godina? Umesto da iz sebe iscrpi makar trunku ljudskosti i kao čovek prvenstven­o zaštiti neuko dete od nje same, šezdesetog­odišnji kabadahija to vrlo svesno i vešto koristi, čisto da „omasti brk“na koji minut.

Zakon, istina, ne poznaje ovakav slučaj kao krivično delo. To, međutim, ne bi smelo biti opravdanje. Ne smemo dozvoliti da živimo uljuljkani u sigurnost bilo kakvih zakona, sve dok se „napisanim slovom na papiru“pere svako nepoštovan­je prirodne i etičke norme. To što ti zakon kaže da nema krivičnog dela obljube ukoliko je devojčica starija od 14 godina, ne smeš iskoristit­i na najogavnij­i mogući način. To što te je zakon postavio na mesto političkog funkcioner­a (bilo gde na ovom svetu) ti ponovo ne daje za pravo da budeš ološ i fukara i da potpuno svesno balaviš po licu deteta koje, za boga miloga, može da ti bude unuka...

Devojčice drage, lepe ste, pametne i poželjne. Sve do jedne. Ne dozvolite da vam mladost ukrade nečiji pogan jezik, laži i nečija zadnjica udobno zavaljena u funkcioner­sku fotelju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia