Blic

Merkelova dobila naslednicu

Anegret Kramp-karenbauer izabrana je za novog lidera nemačke Hrišćansko­demokratsk­e stranke.

- Ivana Kešanski

Kramp-karenbauer je izabrana za lidera Hrišćansko demokratsk­e stranke (CDU) većinom glasova od ukupno 1.001 delegata. Za izbor novog lidera CDU bila su potrebna tri kruga glasanja, a pored nje kandidati su bili Fridrih Merc, koji je ovu stranku već jednom vodio, kao i Jens Špan, kritičar kancelarke Angele Merkel koji je u martu postao nemački ministar zdravlja.

Uoči glasanja, Krampkaren­bauer, inače bliska saveznica Merkelove, pozvala je stranku da pokaže više hrabrosti i samopouzda­nja za izazove u budućnosti.

Pre glasanja su članovi stranke saslušali oproštajni govor odlazeće liderke i nemačke kancelarke Angele Merkel.

- Naša CDU je danas drugačija od one iz 2000, i to je dobro tako. CDU 2018. ima pravo da gleda u budućnost novim „glavama“, strukturam­a, ali uz iste vrednosti koje zastupa - rekla je Merkelova.

Ona se osvrnula na nedavne loše rezultate stranke na nekoliko lokalnih izbora i na jačanje ultradesni­ce.

- Mi demohrišća­ni se ponekad svađamo, ali nikada ne sejemo mržnju protiv drugih i ne ponižavamo druge ljude - rekla je nemačka kancelarka.

Merkelova je u govoru branila svoje odluke, rekavši da su sprovedene dobre reforme i da smatra da je dobro uradila što je ukinula vojnu obavezu.

Njen govor su članovi CDU pozdravili ovacijama, a pojedinci su držali i transparen­te na kojima su napisali „Hvala, šefice“. Nemačka kancelarka je odluku da se ne kandiduje na izborima za lidera stranke donela nakon što je CDU pretrpela niz poraza na lokalnim izborima. Njeni kritičari smatraju da je za to kriva njena politika. Oni veruju da je kancelarka morala da sprovodi oštriju migrantsku politiku. Merkelova je na čelu stranke CDU bila od 2000. godine. Na partijskom kongresu u Esenu prvi put je izabrana za šefa partije sa 95,9 odsto glasova, a pet godina kasnije, prvi put je izabrana i na mesto nemačkog kancelara. Ukoliko se nešto ne promeni do narednih izbora za Bundestag, Krampkaren­bauer će verovatno biti naredni kandidat CDU za kancelara. Merkelova se ipak neće sasvim povući iz stranke. Kao član stranke koji je bio kancelar, ona će, prema statutu, imati mesto u predsedniš­tvu CDU, što znači da će i dalje sedeti za glavnim stranačkim stolom.

OD 1949. GODINE JE U 70 ODSTO SLUČAJEVA NEMAČKI KANCELAR BIO IZ CDU

 ??  ?? anegret Krampkaren­bauer pobedila je Ispred Fridriha merca na čelu hrišćansko­demokratsk­e stranke provela 18 godina
anegret Krampkaren­bauer pobedila je Ispred Fridriha merca na čelu hrišćansko­demokratsk­e stranke provela 18 godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia