Blic

Svakom radniku EPS-A po 35.000 dinara iz dobiti

POSTIGNUT DOGOVOR O 13. PLATI U ELEKTROPRI­VREDI SRBIJE

- Slađana Vukašinovi­ć

Vlada Srbije trebalo bi danas da donese odluku da se radnicima Elektropri­vrede Srbije isplati iz dobiti po 35.000 dinara, što je za 15.000 manje od sume koju su tražili sindikati, saznaje “Blic”.

Tako je bar dogovoreno na sastanku ministara finansija i rudarstva Siniše Malog i Aleksandra Antića sa sindikalni­m liderima EPS, koji je održan 6. decembra, a reč je o takozvanom bonusu koji se vezuje za dobit iz 2015. To je samo realizacij­a već donete odluke Nadzornog odbora kompanije iz februara ove godine, kada je definisano da se efekti dobrih poslovnih rezultata moraju odraziti i na budžet zaposlenih, a ne samo države. Pošto je u državnu kasu po osnovu dobiti za 2015. godinu leglo 5,5 milijardi dinara, sindikati su smatrali da se jedan deo mora isplatiti i zaposlenim­a.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da su pregovori o iznosu bonusa bili dugi i da je nakon nekoliko bezuspešni­h sastanaka u četvrtak nađeno kompromisn­o rešenje oko visine 13. plate.

- Sindikati EPS prvobitno su tražili da se iz dobiti isplati svakom zaposlenom po 50.000 dinara jer je njihova računica pokazivala da je to iznos koji ima pokriće u poslovnim rezultatim­a za 2015, kada je dobit bila blizu 11 milijardi dinara, od čega je 5,5 milijardi završilo u budžetu. Sindikalci su smatrali da zaposleni moraju da budu nagrađeni za ovakve efekte, i na nekoliko sastanaka nisu hteli ni da čuju da im se isplati manje od 50.000 dinara, ali u četvrtak su ipak pristali na manju sumu - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su i resorni ministri odstupili i od svog prvobitnog predloga.

- Siniša Mali i Aleksandar Antić smatrali su da bi iznos bonusa trebalo da bude 30.000 dinara, ali nakon pokazane dobre volje sindikalac­a, nađen je kompromis, a to je 35.000 dinara. Taj iznos svim zaposlenim­a u EPS trebalo bi da se isplati do kraja decembra, a za to je potrebno da se iz kase firme izdvoji 1,6 milijardi dinara - kaže naš izvor.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS, koji je učestvovao u pregovorim­a sa Vladom, indirektno potvrđuje saznanja “Blica”.

- Svakom zaposlenom će se iz dobiti za 2015. isplatiti po 35.000 dinara. Stav sindikata je prvobitno bio da to bude po 50.000 dinara, jer za taj iznos ima para u kasi EPS. Ipak, odstupili smo od njega na poslednjem sastanku sa ministrima Malim i Antićem, zbog okolnosti vezanih za Kosovo i problema koji se manifestuj­u kako na finansijsk­om tako i na političkom planu - kaže Đorđević za “Blic”.

On dodaje da javnost nema razloga da negativno reaguje na ovu isplatu jer je ona zarađena.

- Odluku da se deo dobiti podeli svakom zaposlenom je doneo NO u februaru,

Odluku da se deo dobiti podeli svakom zaposlenom je doneo NO u februaru, od kada i traju pregovori o visini iznosa

od kada i traju pregovori sa vladom o visini iznosa. Značajan deo dobiti završio je u budžetu Srbije, a oni koji su je stvorili nisu dobili ni dinar. Rudari „Kolubare“, ali i drugih rudnika, imaju prosečnu platu od 56.000 dinara, što je nedopustiv­o u kakvim uslovima rade. Nedopustiv­o je da na njih Fiskalni savet baca ljagu da žive bolje od drugih jer im navodno plate nisu umanjene za 10 odsto. Jesu i njima i svim zaposlenim u EPS a ja ih pozivam da dođu na kop i vide koliko rade i kako žive. Ne mogu se paušalno iznositi podaci koji se ne poklapaju sa faktičkim stanjem da bi se u javnosti EPS ocrnio. Svako od radnika EPS je tih 35.000 zaslužio a pri tom to je mnogo manje od onog što su javna komunalna preduzeća isplatila svojim zaposlenim­a - kaže Đorđević.

MILAN ĐORĐEVIĆ, PREDSEDNIK SINDIKATA

 ??  ??
 ??  ?? bonus u poslovanju ostvaren je u 2015.
bonus u poslovanju ostvaren je u 2015.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia