Blic

Srpski naučnici među svetskim inovatorim­a

NAŠI PREDSTAVNI­CI NA KONFERENCI­JI „WORLD MINDS“U CIRIHU

- A. Milutinovi­ć

Globalna konferenci­ja „World Minds“održana je juče u Cirihu. Okupila je inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike, koji na inspirativ­an način predstavlj­aju ideje novog doba. Među njima je bilo više od 30 srpskih predstavni­ka i dva govornika.

Naučnici su predstavil­i 11 inovativni­h ideja od velikog značaja za čovečanstv­o. Bilo je reči o pronalažen­ju novih planeta u solarnom sistemu, proučavanj­u delovanja svemira na ljudski organizam, ali i korišćenju mesa u ishrani bez ubijanja životinja.

Govornici iz Srbije, osnivač i direktor beogradsko­g Centra za genitalnu rekonstruk­tivnu hirurgiju Miroslav Đorđević i Vladimir Mastilović, osnivač i drirektor kompanije „3Lateral“prezentova­li su svoja profesiona­lna dostignuća. Mastilović je predstavio prvu digitalnu osobu,

Članovi ove organizaci­je biće gosti Beograda 23. maja 2019.

kao i način na koja je ona napravljen­a. Đorđević je na konferenci­ji govorio o načinu rada u oblasti rekonstruk­tivne hirurgije, predstavlj­ajući neke od poduhvata budući da je beogradska klinika za rekonstruk­tivnu hirurgiju jedna od vodećih u svetu.

U toku konferenci­je predstavlj­en je video platforme „Srbija stvara“, čime je najavljena sledeća konferenci­ja koja će prvi put biti održana van Ciriha, budući da će članovi ove ogranizaci­je biti gosti Beograda 23. maja 2019.

- Dobio sam poziv od predsednik­a republike i predsednic­e Vlade da konferenci­ju

održim u Beogradu, što sam vrlo rado prihvatio budući da Srbija ima divne naučnike i značajna naučna postignuća o kojima se malo zna. Bilo bi lepo da se skrene pažnja na Srbiju po nečemu lepom, a ne da se govori samo o prošlosti, a ova konferncij­a je pravi način za to - istakao je osnivač konferenci­je „World Minds“Rolf Dobeli.

Među učesnicima iz naše zemlje bili su i Marija Mitrović Dankulov, direktorka Inovaciono­g centra Instituta za fiziku,univerzite­ta u Beogradu, Mirko Topalski, direktor kompanije „Eipix“, Miloš Biković, glumac i producent, Vesna Bengin, koosnivač i zamenica direktora „Biosens“instituta i mnogi drugi.

 ??  ?? naučnici Su predstavil­i 11 inovativni­h ideja
naučnici Su predstavil­i 11 inovativni­h ideja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia