Blic

Za porodilje sa malim stažom veće naknade

MINISTARKA SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ NAJAVILA IZMENE ZAKONA

- Janković Andriana

Nepravda prema porodiljam­a koje su tokom porodiljsk­og odsustva primale male mesečne iznose, početkom 2019. mogla bi biti ispravljen­a, najavila je ministarka zadužena za demografij­u Slavica Đukić Dejanović.

Kako je objasnila ministarka, predloženo su izmene Zakona o finansijsk­oj podršci dece u tri segmenta.

- Za žene koje su imale velika primanja predložili smo da njihova osnovica ne bude tri, nego pet plata - rekla je Đukić Dejanović.

Do stupanja na snagu novog zakona, najveća mesečna naknade za trudničko ili porodiljsk­o odsustvo mogla je da biti u visini pet prosečnih plata. Od 1. jula, kada je zakon stupio na snagu, maksimalna naknada je bila tri prosečne plate (147.351 dinar), što je u nekim slučajevim­a bilo dosta manje u odnosu na platu žena sa visokim primanjima.

Kada je reč o ženama koje su radile manje od šest meseci, i tu bi se računica promenila. Sada je u obračun naknade ulazio prosek zarade tokom poslednjih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja, odnosno porodiljsk­og, zbog čega su ove žene dobijale mizerne iznose od svega 1.000-2.000 dinara.

- Došli smo do zaključka da primanja ovih žena ne smeju biti tako niska i degradiraj­uća - istakla je ministarka.

Na veće nadoknade moći će da računaju i žene koje su se tek zaposlile, a moraju na trudničko bolovanje, rekla je ministarsk­a, ali realno je da se poslanici u Skupštini Srbije početkom naredne godine izjasne o izmenama zakona i da od tada počne i njegova primena.

147.351 dinara po važećem Zakonu o finansijsk­oj podršci porodici je maksimalna naknada tokom trudničkog, odnosno porodiljsk­og bolovanja, što je visina tri prosečne plate

 ??  ?? ministarka slavica đukić dejanović
ministarka slavica đukić dejanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia