Blic

Zasluge...

- TATJANA NJEŽIĆ, novinar

Kako je juče saopštilo Sterijino pozorje, Svetlana Bojković je dobitnica Sterijine nagrade za životno delo, odnosno “za naročite zasluge na unapređenj­u pozorišne umetnosti i kulture” za 2019. godinu. Odluku je doneo Upravni odbor Sterijinog pozorja na sednici održanoj 7. decembra, a nagrada će joj biti uručena 3. juna 2019. na zatvaranju 64. Sterijinog pozorja.

Ova vest inicira i jedno - verovali ili ne. Jer za svoje brojne sjajne pozorišne role do sada nije dobila nijednu. To, naravno, više govori o selekcijam­a i žirijima nego o glumačkim postignući­ma Svetlane Bojković. Ranko Munitić je rekao da ima umetnika i njihovih ostvarenja kojima nagrade i ne trebaju, jer tu je domet i volumen postignuća sam po sebi više od nagrade.

#

Svetlana Bojković je dobitnica Sterijine nagrade za životno delo

Ta je vest, dakle, stigla juče a ovu sedmicu na izmaku obeležila je i ovdašnja premijera filma Majkla Mura “Farenhajt 11/9” koja je bila 4. decembra.

Reč je o filmu u čijem središtu je predsednik SAD Tramp, ali u “glavnoj ulozi” je, pre svega, činjenica šta je zapravo iznedrilo Trampa (i sve ono što on donosi i znači), čega je on posledica. Mur na upečatljiv način vivisekcir­a kontekst u kome su pod okriljem neoliberal­nog koncepta demokratsk­e snage služeći pre svega krupnom, korporacij­skom kapitalu izneverile, porazile, ponizile, ostavile i bez nade i bez budućnosti najveći deo stanovništ­va. Tramp jeste predsednik Amerike, ali opaki malignitet kojim se Mur decentno bavi, nije samo američka rak-rana. Naprotiv.

U jednom intervjuu datom prošle godine Svetlana Bojković je, između ostalog, rekla: „Kada je reč o sunovratu kriterijum­a i vrednosti, u odnosu na devedesete postoji isti tempo sunovrata, možda i jači, ali sada je opasnije zato što su ljudi izgubili svaku nadu.“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia