Blic

Nole u prvoj kategoriji sportista

NEKOLIKO VAŽNIH ODLUKA NA IZVRŠNOM ODBORU OLIMPIJSKO­G KOMITETA SRBIJE

-

Usvojene nove liste kategorisa­nih sportista u okviru programa „Tokio 2020“i „Razvojnog programa“. OKS 21. decembra bira najbolje.

Održana je sednica Izvršnog odbora Olimpijsko­g komiteta Srbije kojom je predsedava­o predsednik Božidar Maljković. Za 21. decembar zakazano je obeležavan­je Dana Olimpijsko­g komiteta Srbije i proglašenj­e najuspešni­jih sportista, ekipa i trenera u 2018. godini u izboru OKS. Svečanost će se održati u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Članovi Izvršnog odbora usvojili su nove liste kategorisa­nih sportista u okviru programa „Tokio 2020“i „Razvojnog programa“Olimpijsko­g komiteta Srbije. Imajući u vidu da se kategorisa­nje sprovodi na osnovu ostvarenih rezultata u minulom periodu, u prvoj kategoriji se sada nalazi i Novak Đoković, nakon povratka na prvo mesto na ATP listi. On je prvi deo godine proveo u drugoj kategoriji, jer je na svetskom rangiranju bio u značajno lošijoj poziciji usled šestomeseč­nog odsustva zbog povrede, potom i operacije lakta.

Uz njega, i rvač Mihail Kajala prešao je u prvu kategoriju, i to iz treće, a na osnovu trećeg mesta na Svetskom prvenstvu održanom u Budimpešti.

Na osnovu prvog mesta na Evropskom prvenstvu do 23 godine, džudistkin­ja Andrea Stojadinov prešla je iz Razvojnog programa u treću kategoriju programa Tokio 2020, a u istu kategoriju ušao je i čamac K1 200 na osnovu drugog mesta Strahinje Stefanović­a na Svetskom prvenstvu do 23 godine.

- Prva kategorija olimpijsko­g programa nikada nije bila brojnija, što raduje imajući u vidu da nas Igre u Tokiju očekuju za manje od dve godine. Skrenuta je pažnja i da Razvojni program raste i da svi napori da se obezbedi finansiran­je ovog programa daju definitivn­o rezultate - kako se navodi u saopštenju OKS-A.

Na osnovu rezultata na Olimpijski­m igrama mladih, strelac Aleksa Mitrović je po osvajanju bronzane medalje ušao u prvu, a gimnastiča­r Vlada Raković nakon šestog mesta u drugu kategoriju Razvojnog programa.

Mladi bokseri Srbije ostvarili su odlične rezultate na Evropskom juniorskom prvenstvu u Rusiji. Semiz Aličić osvojio je zlatnu medalju i ušao u prvu kategoriju Razvojnog programa. Nina Stajković osvojila je srebrnu medalju, a Omer Ametović i Ognjen Đurđev bronze, pa se sada nalaze u drugoj kategoriji Razvojnog programa.

Članovi Izvršnog odbora OKS dali su svoju saglasnost Atletskom, Vaterpolo i Savezu za školski sport Srbije za organizaci­ju međunarodn­ih takmičenja.

 ??  ?? novak Đoković
novak Đoković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia