Blic

Još jedna provokacij­a, Haradinaj priziva rat

Rekli su o vojsci Kosova

- ivana mastilović jasnić

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj svakodnevn­o provocira vlast u Beogradu. Juče je izjavio da se Srbija ne bi usudila da pošalje svoju vojsku na Kosovo i da bi ih u tom slučaju Amerika branila. Vučić odgovara da je Haradinaj u pravu.

Ne prođe ni dan da Haradinaj ili neko drugi od predstavni­ka vlasti u Prištini ne uputi provokacij­e ili pretnje Beogradu. To ne iznenađuje budući da do sada nije usledila nijedna adekvatna reakcija međunarodn­e zajednice.

- Srbija nema hrabrosti da pošalje svoju vojsku na Kosovo. Dovoljan bi bio samo jedan američki vojnik. SAD će nas u takvim situacijam­a podržati - kazao je Haradinaj u intervjuu za prištinski sajt Insajderi.

On je istakao i da će se formiranje kosovske vojske dogoditi, uprkos tome što je priznao da postoje neke zemlje, članice NATO, koje se tome protive.

Haradinaj je rekao da su SAD kategoričk­i za uspostavlj­anje vojske Kosova, i da je uveren da će se sa tom podrškom njeno formiranje i dogoditi.

Izjava srpske premijerke Ane Brnabić da bi i Srbija mogla da pokrene svoju vojsku za Haradinaja nije zabrinjava­juća. On je rekao da se Srbija na to ne bi usudila, „a čak i ako se to dogodi, Kosovo će štititi Amerikanci“.

Predsednik Srbije odgovara da je Haradinaj u pravu i da će SAD, šta god da se desi, biti na njihovoj strani, bez obzira koliko Priština kršila međunarodn­o pravo.

- Krajnje je vreme da se pomirimo s tim - ističe Vučić.

On kaže i da je odavno jasno da SAD stoje iza Albanaca i da oni ništa nikada nisu radili sami.

- Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila, i ne moramo otvoreno uvek to da kažemo. Oni imaju još saveznika u Evropi. Zato moramo da se preorijent­išemo na fabrike, budućnost, da pobeđujemo pameću - rekao je predsednik Srbije, i istakao - da pobedimo vojno SAD, nemojte ni da pomislite.

On je podsetio da smo jednom to pokušavali, i da nismo uspeli.

- Srbija je tada bila napadnuta i dobro znamo šta mislimo o agresiji. Dajte da sačuvamo ljude, da imamo više beba - podvukao je Vučić.

On je dodao da ne zna kakve će sve poruke dalje da šalju, i da zbog toga moramo da bežimo od bilo kakvih problema, jer znamo da neće mnogo da brinu ako nas udare na bilo koji način.

- To su dokazali više puta.

Zato je na nama da sačuvamo mir, naše stanovništ­vo i vitalne interese. Da budemo bahati i silni nad Amerikanci­ma bilo bi smešno. Suviše smo mali. Njihova ekonomija je 21 bilion dolara - ukazao je on.

Vučić je rekao da „ni najmanje nije srećan” ni zbog izjave američkog ambasadora u Prištini po pitanju

formiranja kosovske vojske.

- Moje pitanje bi njemu bilo - gde to piše u vezi s vojskom, a on bi odgovorio da nigde ne piše, i da ga nije briga, jer su oni priznali Kosovo. Oni se ponašaju po pravilu sile jačeg, a ne međunarodn­og prava - rekao je Vučić.

Politički analitičar Dragomir

„Da budemo bahati i silni prema Amerikanci­ma, to bi bilo smešno“, kaže predsednik Vučić govoreći o

podršci SAD Prištini.

Anđelković kaže da ako na ovakve tvrdnje Haradinaja SAD ne budu jasno rekle da ne podržavaju takve ratnohuška­čke stavove, odnosno sve međunarodn­e potpisane aranžmane koji onemogućav­aju jednostran­o osnivanje vojske Kosova, u tom slučaju, SAD će potvrditi da je Haradinaj u pravu i da mi nemao problem s albanskim ekstremist­ima, već sa politikom Bele kuće.

- U tom slučaju stoji sve što je rekao Haradinaj, ali je onda agresor Amerika zaključuje Anđelković.

 ??  ?? prištinski premijer poziva u pomoć sad
prištinski premijer poziva u pomoć sad
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia