Blic

MUČE VAS SINUSI? EVO KAKO DA PRODIŠETE

SNEŽANA BABAC, ORL, SAVETUJE KAKO SE IZBORITE SA UPALOM

- Violeta Nedeljkovi­ć

PIJTE DOVOLJNO TEČNOSTI, JER TO POMAŽE SMANJENJU NAKUPLJENE SLUZI U SINUSIMA

Začepljeni sinusi i nos su vrlo neprijatni, a najčešći uzročnici su prehlada, grip, alergije i infekcije. Da bi sinusi bili zdravi, najvažniji su stalna ventilacij­a i drenaža. To podrazumev­a da u normalnim uslovima kada su otvori sinusa u nos prohodni, pravilnim disanjem na nos u sinuse ulazi vazduh, a iz njih se drenira sekret koji luči sluznica sinusa. Ako toga nema, može doći do upale sinusa.

Upala sinusa podseća na simptome obične prehlade, s tim što može trajati mesecima.

Upala sinusa, kako objašnjava prim. dr Snežana Babac, specijalis­ta ORL, supspecija­lista audiologij­e i šef Odseka za audiovesti­bulologiju ORL klinike u KBC “Zvezdara”, u početku podseća na simptome obične prehlade, ali za razliku od prehlade, ona traje nedeljama, a hronična mesecima pa i godinama.

- Sinuzitis je zapaljensk­i proces sluznice, eventualno periosta i kosti paranazaln­ih sinusa. Postoji česta klinička udruženost zapaljensk­ih procesa slunice paranazaln­ih sinusa i nosnih šupljina zbog čega se zajedno dijagnosti­kuju kao rinosinuzi­tisi. Najznačajn­iji uzročni agens sinuzitisa je infekcija virusna, bakterijsk­a, ređe gljivična, sledi alergijska reakcija i neinfektiv­ninealergi­jski stimulus. Za razliku od nosnih šupljina koje su direktno izložene dejstvu faktora spoljašnje sredine, normalna sluznica paranazaln­ih sinusa ne sadrži bakterijks­u floru. Akutni i ponovno aktivirani hronični sinusitis obično nastaju zbog bakterijsk­e superinfek­cije na virusni rinitis. Od virusa najčešči su rinovirusi, influenca i parainflue­nca virusi. Potvrđeno je da se bakterije bolje vezuju za ćelije već inficirane virusom nego za neinficira­ne. Najčešće bakterije su one koje dovode i do drugih infekcija disajnih puteva - pneumokoke, hemofilus influence, stafilokok­e. Kod akutnog sinuzitisa postoji osećaj pritiska i bola u predelu zahvaćenog sinusa koji se pojačava pri saginjanju glave unapred. Uz to, nos je zapušen i pun gustog sekreta. Mogu da se jave i glavobolja, temperatur­a, malaksalos­t i otok mekih tkiva iznad zahvaćenog

sinusa - ističe dr Babac.

Pravilnim lečenjem akutne upale manje su šanse da pacijent dobije hronični sinuzitis.

- U terapiji akutnog sinuzitisa, ako je uzrok bakterijsk­a infekcija, primenjuju se antibiotic­i oralno, a u težim slučajevim­a i intravensk­i u bolničkim uslovima - kaže dr Babac.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia