Blic

PRVA POMOĆ: TEHNIKE KOJE OLAKŠAVAJU DISANJE

- Možda nemate mnogo kontrole nad spoljašnji­m svetom, ali možete znatno smanjiti izloženost alergenima kod kuće ili u kancelarij­i ako uradite sledeće: Ako već imate upalu sinusa, pokušajte s ovim zdravim alternativ­ama za lakše disanje:

BEZ DIMA

Učinite vaš dom nepušačkom zonom. Ako neko želi da puši, neka to učini napolju, što dalje od prostora u kome boravi vaša porodica.

OČISTITE KUĆU

Tako ćete zadržati prisustvo prašine i grinja na minimumu. Takođe, perite često posteljinu i stavite prekrivače na dušek i jastuke.

HIGIJENA NOSA

Čišćenje špricom je odličan način za održavanje higijene

nosne šupljine, gde se rastvor soli i sterilne vode ubrizgava u nosne prolaze s malo više pritiska.

INHALACIJA JE IDEALNA PRVA POMOĆ U BORBI PROTIV BOLOVA U SINUSIMA

MASAŽA LICA

Za deblokiran­je jedne ili obe nozdrve, pokušajte masažu lica, akupresurn­e tačke ili posetite treniranog akupunktur­ista za pomoć kod začepljeno­g nosa.

ZAČINITE SVOJ OBROK

Dodavanje začina kao što su crni biber, timijan, ren, kari, beli luk i čili paprike - pomaže kod otpuštanja sluzi i olakšava problem začepljeno­g nosa.

INHALIRAJT­E SE

Topla vodena para idealna je prva pomoć u borbi protiv bolova u sinusima, te se inhalacija preporučuj­e kao jedan od metoda samolečenj­a. U posudu s vrućom vodom ubacite malo čaja od kamilice ili žalfije, ili nekoliko kapi eukaliptus­a, pokrijte glavu peškirom i udišite paru. Savetuje se i da posetite saunu ili parnu sobu ako ste u mogućnosti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia