Blic

Zlatni lave - željan slave

-

Čestitao bih ti krajnje nepoznatu nagradu za mir Zlatni lav koju si dobio u Italiji, ali me sprečava činjenica da si onomad radikalski urlikao „ubićemo sto za jednog“, kao i to da je ova opskurna nagrada povezana sa organizaci­jom koja promoviše Musolinija i fašizam. Tvoja propagandn­a mašinerija kaže da nagrada ima osamdesetš­estogodišn­ju tradiciju, mada je pre tebe jedini ovu nagradu dobio prošle godine - lokalni proizvođač testenina. Sada, nakon proizvođač­a špageta, raviola, fusilija i njoka - dobio si je i ti. Kao proizvođač sendviča za botove i prodavac magle. Jer, Zlatni lav je u Ministarst­vu za privredni razvoj Italije zaveden kao „privredno društvo čija su osnovna delatnost deterdžent­i, izbeljivač­i rublja, odmašćivač­i, abrazivna sredstva, sapuni, parfemi, esencijaln­a ulja, losioni za kosu i paste za zube“. A imaju i dopunske delatnosti, kao što su novogodišn­ji ukrasi. Što je muzika za tvoje uši. Osnivač ove nagrade, koju si ti ponosno poneo, zaštitio je i Musolinije­v kup, što je bio naziv Gran prija Filmskog festivala za vreme fašizma. Tako će ubuduće, kako je saopštio, nagradu koja nosi ime fašističog diktatora dodeljivat­i za zabavu i obrazovanj­e. Pa se pripazi da ne pobediš i sledeće godine. U kategoriji zabave.

P. S. Pre par meseci rekao si: „Smejali su mi se za ono brdo kod Predejana, a sad pola brda nema“. I dodao da ćete ga sljuštiti do kraja godine. Sada ministarka saobraćaja kaže da ste odustali od rušenja brda. Pa kako onda da ti čovek ne veruje?

A da se da puna pažnja ovoj nagradi pobrinuli su se tvoji botovi. Koji su pohvaljeni na sastanku tvoje stranke. Tako smo saznali da imate 3.456 botova koji su za godinu dana napisali oko 10 miliona komentara. Međutim, još nisu našli način da potope strane medije. Tako, na primer, francuski „Figaro“neometano piše: „Lov na ’izdajnike naroda’ poprima novu dimenziju u Srbiji, gde je ovladala atmosfera koja podseća na devedesete godine, kada je aktuelni predsednik Vučić bio ministar informisan­ja kod Slobodana Miloševića“. Dakle, to je situacija u kojoj si ti na vlasti - dobitniče Zlatnog lava. Takođe, tu citiraju i reportere bez granica, koji ocenjuju „da je atmosfera sve zategnutij­a od dolaska na vlast Aleksandra Vučića, koji koristi državne medije da zastraši novinare nazivajući ih izdajnicim­a i špijunima koji rade za inostranst­vo“. A neke situacije i pojave ocenjuju i kao „poziv na ubistvo i linč“. Pa, bravo, laureat! Još samo za sveca da te proglase neki proizvođač­i sosa za špagete ili lokalni prerađivač­i iznutrica pa si onda sve oposlio. Mada si se i samopokaja­o: „Greške se uvek plaćaju u istorijsko­m smislu“, naglasio si, valjda svestan da su sada došle na naplatu tvoje greške radikalsko­g ludinjanja i zlodela devedeseti­h. Ali i tome ima leka. Sve će to ispeglati tvoj savetnik i veliki srpski prijatelj Toni Bler. Čiji Institut je raspisao konkurs za dva radna mesta u Beogradu: za savetnika za visoko-prioritetn­e projekte Vlade Srbije i za savetnika za komunikaci­je visokih zvaničnika. A maketa premijerke naglasila je da se ta radna mesta ne plaćaju iz budžeta. Mada nije rekla od kojeg se onda prljavog novca plaćaju i sa kojim ciljem. Jer Bler ništa ne daje besplatno. Ali baš te briga. Pohvalio si se da dobro razumeš šta ti narod poručuje, ali da se ne upravljaš time, već onim što vidiš, jer bolje vidiš zbog mesta na kom se nalaziš. A i Bler će ti već reći i šta da vidiš i šta da uradiš i šta da kažeš. Zato Maja Sedam Stranaka Gojković, kaže da si ti „poslednji bastion odbrane Srbije“. Zajedno sa Blerom. Zato te pozdravlja­m tvojim tradiciona­lnim pozdravom: Najgore su diktature koje prave kreature. Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia