Blic

Haradinaj preti novim merama, hoće da ubije dijalog sa Srbijom

- Marko Tašković

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavio je u intervjuu za albansku TV A2 još drastičnij­e mere prema Beogradu koje nemaju nikakve veze sa tarifama na srpske proizvode, ali nije precizirao o kojim koracima je reč i kada će do njih doći

Briselski dijalog deluje kao daleko prošlo vreme nakon novih najava premijera Kosova Ramuša Haradinaja da će Priština preduzeti još drastičnij­e mere posle podizanja administra­tivnih taksa na 100 odsto na srpske proizvode.

Sudeći po porukama u javnosti, Beograd i Priština u ovom milenijumu verovatno nisu bili udaljeniji. Poslednji ekser na kovčeg normalizac­iji odnosa pokušava da ukuca Haradinaj najsvežiji­m nerazumnim pretnjama. Naime, kako su preneli prištinski mediji, premijer Kosova najavio je u intervjuu za albansku TV A2 još gore korake prema Beogradu. Haradinaj je istakao da postoje i druge akcije koje mogu preduzeti a koje nemaju veze sa tarifama.

- Videćete kakve kada se budu dogodile - naveo je premijer Kosova, ali nije precizirao o kakvim je akcijama reč.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da s velikom dozom straha iščekuje nove mere. On tvrdi da bi Haradinaj mogao da preduzme tri nove mere usmerene protiv Srbije i Srba na Kosovu, od kojih se ne zna koja je gora za Srbe. Kako pišu mediji, radi se o ukidanju platnog prometa na severu Kosova, o zabrani ulaska ministrima i funkcioner­ima, kao i o zabrani ulaska vozilima sa srpskim tablicama. Predsednik Srbije istakao je da nove mere Prištine očekuje s velikom dozom straha zbog srpskog naroda na KIM, ali da to neće biti dobro ni za Haradinaja, koji, kako kaže, stvari gleda kratkoročn­o.

- Vidim da je to ludilo postalo bezgraničn­o. Za to je delom odgovorna međunarodn­a zajednica, jer to nije odmah sprečila u danu kada su doneli odluku o uvođenju takse od 10 odsto - rekao je Vučić.

Što je viši stepen ludila u donošenju odluka protiv Srbije, kaže Vučić, to je veća popularnos­t albanskih političara, koji to sada koriste za svoje unutrašnje obračune dok srpski narod strada.

- Mislim da je za nas bilo važno da pokazujemo stabilno, snažno, a uvek mirno suprotstav­ljanje takvim merama, ali videćemo šta će preduzeti i u skladu sa tim donosićemo odluke - rekao je Vučić.

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov ističe da ovakvim porukama Priština želi u potpunosti da iščaši briselski dijalog dok na proleće ne istekne mandat aktuelnom sazivu evropskog parlamenta.

- Čini se da nikome ne odgovara da se sada nastavi

briselski dijalog, pa čak ni srpskoj strani jer vlast u Beogradu ima malu podršku za postizanje eventualno pravnoobav­ezujućeg sporazuma sa Prištinom. Takođe, EU se pokazala nesposobno­m da reši kosovski problem zbog čega stvari u svoje ruke sve više preuzima SAD. Nevolja je u tome što se Trampova administra­cija pokazala kao veći zaštitnik Kosova od Obamine garniture. Zato bez obzira na sporadična blaga upozorenja, SAD daje puni blagoslov Prištini za sve drastične mere, kako za takse tako i za formiranje vojske - naglašava Popov.

S druge strane, Marko Savković iz Beogradsko­g centra za političku izuzetnost, ističe da bi srpska strana želela da nastavi briselski dijalog, ali da je osnovni problem u tome što se i dalje ne zna čemu taj proces vodi.

- Šta je normalizac­ija odnosa? Ta fraza mora da dobije sadržaj. Imali smo pet godina dijalog i je l‘ ovo normalno stanje“- pita se Savković.

 ??  ?? odnosi beograda i prištine sve gori
odnosi beograda i prištine sve gori
 ??  ?? priština Taksama već izazvala veliku štetu
priština Taksama već izazvala veliku štetu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia