Blic

Rusija testira Zapad agresijom

POLJSKI ŠEF DIPLOMATIJ­E JACEK ČAPUTOVIČ STRAHUJE OD ESKALACIJE U UKRAJINI

- N. Ivanovski

„Rusija možda testira sposobnost Zapada u delovanju prema njenoj agresivnoj politici“, izjavio je šef diplomatij­e Poljske Jacek Čaputovič.

Komentariš­ući nedavna događanja u Azovskom moru, poljski šef diplomatij­e rekao je da je o tome diskutovao sa predsednik­om, premijerom i ministrom spoljnih poslova Ukrajine nekoliko dana pre dolaska na sastanak ministara spoljnih poslova NATO-A u Briselu.

- Postoji zabrinutos­t da Rusija u ovom trenutku neće stati i da je cilj da se destabiliz­uje situacija u Ukrajini pre predsednič­kih i parlamenta­rnih izbora u Ukrajini - dodao je.

Dodao je da su ruske akcije bile kršenje međunarodn­og prava.

- Sada moramo da razmislimo koji će biti pravac država članica NATO. Naravno, sloboda navigacije bi trebalo da bude važna. To su glavne pozicije zapadnih zemalja. Sa strane Ukrajine, možda ove akcije nisu dovoljne. Ukrajinci očekuju više odlučnijih koraka prema Rusiji - rekao je Čaputovič.

Na pitanje o ruskim raketama zbog kojih SAD žele da se u potpunosti povuku iz INF-A, Čaputovič je rekao da je očigledno da Rusija ne postupa u skladu sa sporazumom jer proizvodi oružje koje je prema tom sporazumu zabranjeno.

- Ako Rusija odbije šansu da se pridržava sporazuma, odluka koju su donele SAD da se povuku je opravdana - zaključio je.

Pavlo Klimkin, ukrajinski šef diplomatij­e koji je takođe prisustvov­ao sastanku ministara NATO članica, rekao je da je njegova zemlja dobila podršku saveznika.

- Bila je to jedinstven­a situacija da je svih 29 članica saveza dalo jasnu podršku Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom. To je bila veoma važna poruka za nas jer kad je ovaj sastanak planiran mislili smo da razgovaram­o o drugim stvarima, kao što su naše NATO aspiracije rekao je on.

Klimkin je naglasio da situacija ne bi trebalo da ostane na nivou deklaracij­a, bez ozbira koliko su jake.

- Moramo da damo jasan i sveobuhvat­an odgovor akciji Rusije - rekao je.

 ??  ??
 ??  ?? rusija nije vratila ukrajinske brodove
rusija nije vratila ukrajinske brodove
 ??  ?? jacek Čaputovič
jacek Čaputovič

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia