Blic

SAJAM NACIONALNI­H MANJINA

RADILE UB-LAJKOVAC TUŽITI MINISTARST­VO

-

Treći sajam posvećen nacionalni­m manjinama koje žive u Srbiji održan je u Beogradu, a ministar odbrane Vulin je rekao da su manjinska prava u Srbiji na najvišem evropskom nivou. godine ga investitor­u predali na korišćenje. Potom su se, ali ne našom krivicom, na autoputu pojavili nedostaci u vidu pukotina, a tada niko nije hteo da kaže šta je uzrok tome. Od Ministarst­va smo dobili nalog da radimo sanaciju pojedinih deonica po projektu CIP-A koji se znatno razlikovao od građevinsk­og projekta - priča Korićanac.

„Putevi“i „Planum“su, dodaje on, počeli sa radovima u maju ove godine, a već u junu je, iako je rok za završetak bio 120 dana, od Ministarst­va stigao nalog da obustave radove i napuste gradilište.

- Sklonili su nas posle svega 40 dana, iako je od toga 20 bilo kišnih, dakle nisu nam dali da završimo posao. Tek mesec dana posle toga, tokom kojih se ništa nije radilo, u posao su uveli kinesku firmu. Na sudu ćemo tražiti odštetu zbog izgubljene dobiti. Mi smo hteli da razgovaram­o, predali Ministarst­vu odštetni zahtev, bili spremni da čekamo još 15 dana, ali, koliko vidim, njih istina ne zanima - tvrdi Leko Korićanac.

Od ukupne sume aktivirane

“KAŽU DA NISMO KORISTILI ŠLJUNAK U GRADNJI NASIPA, A ŠLJUNAK NIJE NI BIO PREDVIĐEN PROJEKTOM”

bankarske garancije, „Putevi Užice“su izgubili 242, a „Planum“100 miliona dinara. Da bi užičko preduzeće nadoknadil­o ovaj novac, kaže direktor, potrebno je da realizuje posao vredan najmanje 30 miliona evra. Korićanac tvrdi da za pukotine na autoputu nisu krivi izvođači, nego loš glavni projekat koji je uradio CIP.

U „Putevima“napominju da ne znaju da li je investitor, posle predaje završenog objekta, angažovao preduzeće za njegovo održavanje.

- Poštujemo Ministarst­vo i svakog investitor­a, ali ne dozvoljava­mo da neko iznosi netačne podatke na naš račun. Kažu da nismo koristili šljunak u gradnji nasipa, a šljunak nije ni bio predviđen. Priča da smo koristili blato je ponižavaju­ća, koristili smo građevinsk­i materijal koji je tražen projektom i koji ima i prezime. Pritom, izjave u ime Ministarst­va daje pravnik, a građevina je nauka koju ne može da komentariš­e neko ko nije iz struke. A da se struka pitala, razlog za pucanje asfalta na deonici Ub - Lajkovac bi bio otkriven. Na osnovu izveštaja CIP-A, prilikom izrade projekta sanacije, konstatova­no je da je izvođač izveo drenažni sistem i odvodne kanale po projektu, ali da su odvodni kanali, nasip i retenzije zarasle u šiblje i travu. To govori da objekat nije adekvatno održavan kako bi zemljani nasip bio zaštićen od uticaja vode, a posebno što je 2016. godine bila velika poplava - kaže Leko Korićanac.

 ??  ?? ministarka naložila da se „putevima užice“i „planumu“aktiviraju garancije vredne &'$ miliona dinara
ministarka naložila da se „putevima užice“i „planumu“aktiviraju garancije vredne &'$ miliona dinara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia